Startpagina Pluimvee

Animal Rights en All for Animals voeren donderdagnacht actie bij pluimveeverwerkend bedrijf Volys in Lendelede

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en All For Animals gaan op vrijdag 28 februari actie voeren bij vleesverwerkend bedrijf Volys in Lendelede. Dat bedrijf verwerkt pluimvee, kippen en kalkoenen. In de hele groep worden ruim 430 medewerkers tewerkgesteld, goed voor een omzet van ruim 100 miljoen euro.

Leestijd : 2 min

Animal Rights organiseert regelmatig wakes en protestacties aan vleesverwerkende bedrijven. Eind januari was dat nog het geval bij Westvlees in Westrozebeke. Op vrijdag 28 februari volgt met Peaceful Turkey Vigil een nieuwe actie bij Volys in de Oudstrijderslaan in Lendelede.

Van middernacht tot 3 uur ‘s morgens

De actie gaat in de nacht van donderdag op vrijdag om middernacht van start. Die zal duren tot rond 3 uur ‘s morgens. “We zullen de dieren een laatste blijk van mededogen geven, de dieren in beeld brengen en live verslag uitbrengen via een Facebook-livestream”, stelt Animal Rights op de Facebook-pagina.

Op vrijdag 28 februari volgt met Peaceful Turkey Vigil een nieuwe actie bij Volys in de Oudstrijderslaan in Lendelede.
Op vrijdag 28 februari volgt met Peaceful Turkey Vigil een nieuwe actie bij Volys in de Oudstrijderslaan in Lendelede. - Foto: Animal Rights

Naar aanleiding van eerdere acties werden in de nasleep in het Vlaams parlement vragen door Sofie Joosen en Gwenny De Vroe aan Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), onder andere bevoegd voor dierenwelzijn, gesteld. Uit zijn antwoord blijkt dat er vandaag volgens Sanitel 61 kalkoenhouderijen zijn in Vlaanderen.

Géén onregelmatigheden op kalkoenbedrijven

“Het FAVV (Federaal Voedselagentschap) verricht het gros van de dierenwelzijnscontroles op de landbouwbedrijven en geeft de vastgestelde onregelmatigheden door aan mijn diensten”, reageert Vlaams minister Ben Weyts. “Door het FAVV werden op kalkoenbedrijven geen onregelmatigheden vastgesteld. Tussen 2015 en 2019 werden door de dienst Dierenwelzijn geen controles uitgevoerd in deze bedrijven.”

In de maand januari werd overleg met de sector gepleegd. “Het is eigen aan de industriële veehouderij dat er veel dieren worden gehouden op een kleine oppervlakte”, stelt Vlaams minister Ben Weyts. “Veel consumenten zijn zich niet van bewust en beelden hiervan kunnen daarom schokkend overkomen. Maar de consument moet beseffen dat dit de realiteit is. Beelden van zieke en gewonde dieren zijn wel onaanvaardbaar.”

Geen specifieke houderijnormen

Nog dit: in tegenstelling tot bijvoorbeeld voor leg- en vleeskippen, bestaan er voor kalkoenen geen specifieke houderijnormen. “De wetgeving bij ons is dezelfde als in andere landen van de Europese Unie. Tenzij er lidstaten zouden zijn die al strengere nationale regels zouden hebben rond het houden van kalkoenen, maar ik heb hier geen kennis over.”

Naast de directie van het bedrijf Volys in Lendelede zijn ook de ordediensten op de hoogte van de geplande actie.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken