Startpagina Economie

Minister Muylle ziet te weinig ambitie in EU-begroting

Federaal minister Nathalie Muylle heeft bij de opening van landbouwbeurs AgriDagen gepleit voor een stevigere EU-begroting. Zonder voldoende geld wordt het volgens haar onmogelijk om de vergaande ambities van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) waar te maken. De regering staat volgens Muylle alvast klaar om de sector verder te ondersteunen.

Leestijd : 2 min

Muylle is Federaal minister van Werk, Economie en Consumenten. Ze noemde het ambitieniveau voor de Europese begroting vooralsnog “onrealistisch laag”. De West-Vlaamse zei dat de regering klaar staat om landbouwers te helpen. Ze noemde in dat kader een serie maatregelen die zijn genomen om landbouwers te ondersteunen, zoals Prevent Agri, dat in het leven werd geroepen om het welzijn van landbouwers en werknemers op de werkvloer van de groene sectoren te bevorderen.

Ook noemt ze de ondersteuning van de champignonsector en de RSZ-korting die geldt wanneer bedrijven een eerste werkenemer aannemen. Zo’n 900 bedrijven zouden van deze regeling al gebruik gemaakt hebben.

Voorzitter van AgriDagen Georges Van Keerberghen - tevens ondervoorzitter Boerenbond - sprak bij de opening over het succes dat AgriDagen volgens hem geworden is. “Toen het evenementenbedrijf gelieerd aan de Boerenbond de beurs over nam, gaf ze zichelf 3 edities om het duurzaam uit te bouwen.” Volgens Van Keerberghen is dat belukt. De eerste editie telde 172 deelnemers. Het aantal liep op tot 221 deelnemers bij deze editie. De beurs was volzet, waardoor de opening en de seminaries zelf in een luxe tentconstructie werden ondergebracht. “Wat het aantal bezoekers betreft, verwacht ik een vergelijkbare groei.” De beurs rekent op circa 20.000 bezoekers.

De seminaries die tijdens de beurs plaats vinden, gaan in op belangrijke trends, aldus Van Keerberghen: bioveiligheid en ‘smart farming’. De beurs opent haar deuren tot en met zondag 1 maart.

De AgriDagen trekken circa 20.000 mensen, aldus de organisatie.
De AgriDagen trekken circa 20.000 mensen, aldus de organisatie. - Foto: JCB

Lees ook in Economie

Agrofront wil snelle rechtzetting registratieverplichtingen van landbouwpachten

Economie Het Agrofront (ABS, Boerenbond en FWA) is tevreden dat minister van financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) rekening houdt met de specifieke situatie van pachtgronden. De minister schrapt de onwerkbare registratieverplichtingen om de betaalde pachtvergoeding als beroepskost te kunnen inroepen bij de fiscale aangifte. Agrofront roept de federale regering op om de aanpassingen aan de wetgeving snel door te voeren zodat dat alles bij het oude blijft voor de landbouwer die gronden pacht.
Meer artikelen bekijken