Startpagina Varkens

Overleg over andere (en vroegere) slachturen bij te warm weer

Febev en slachthuisorganisaties werken aan een protocol dat er op gericht is om bij te warm weer andere slachturen te voorzien. Dierentransporten zouden dan in koelere omstandigheden kunnen gebeuren, wat het dierenwelzijn ten goede komt. Tegen de zomer moeten de nieuwe afspraken gelden.

Leestijd : 2 min

Er lijkt niet onmiddellijk een verbod op dierentransporten bij te warm weer op komst. Dat blijkt uit het antwoord van Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van dierenwelzijn, op een parlementaire vraag van Klaas Slootmans (Vlaams Belang). “In tegenstelling tot de ons omringende landen heben we in Vlaanderen geen hitteplan of transport-stop. Een oplossing is dat er vanaf een bepaalde temperatuur ‘s nachts vervoerd kan worden, zodat de dierentransporten bij koelere temperaturen kunnen gebeuren.

Federaal voedselagentschap

“Mijn diensten hebben overleg met de slachthuisorganisaties over transporten tijdens extrem hitte”, stelt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. “De slachthuizen zien vooral heil in het versoepelen van de slachturen, zodat er vroeger in de ochtend kan worden gestart met slachten en zodat eventueel ook op zaterdag kan worden geslacht.”

Febev, de Federatie van het Belgische Vlees, werkt in overleg met de slachthuisorganisaties VIP en NVP een voorstel van protocol uit dat door de dienst Dierenwelzijn zal worden geëvalueerd. “Er komt ook overleg met FAVV, want het is het Federale Voedselagentschap dat een afwijking van de geldende slachturen moet toestaan.”

Het is volgens de minister de bedoeling om tegen de zomer goede afspraken te hebben, zodat bij dagen met extre hitte duidelijk is wat er moet gebeuren.

LV

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken