Startpagina Aardappelen

Belgapomprijzen fors gezakt

In moeilijke tijden geeft men duidelijk voorrang aan de contracten. Uit de Belgapomnotering van 13 maart blijkt dat voor Bintje, Fontane en Challenger de marktstemmig momenteel flauw is. Het aanbod is groter dan de vraag. De prijzen voor de 3 rassen daalden fors, namelijk naar 10,6 euro/100 kg inclusief btw (10 euro/100 kg exclusief btw). De nieuwe maatregelen in kader van de coronacrisis zullen de komende weken vermoedelijk een invloed hebben op de markt.

Leestijd : 2 min

De Belgapomprijs Bintje, Fontane en Challenger is de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag voor de variëteit, Bintje, Fontane en Challenger. En dit voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten, veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs en de waarneming voor andere rassen worden vastgesteld door een commissie met 4 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 4 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Voorrang voor contracten

Volgens Romain Cools van Belgapom geven de verwerking en handel prioriteit aan het voldoen van de contracten. “Dat is een tendens die we al langere tijd zien. De relatie tussen boer en zijn afnemer is de voorije jaren versterkt, waardoor er – zeker in moeilijke situaties – voorrang wordt gegeven aan het voldoen van de contracten.

De coronaproblematiek in Azië had de voorbije weken en maanden vooral een indirecte impact, namelijk op de logistiek. Er is immers een internationaal tekort aan containers waardoor de producten minder goed ter plaatse raken. Bij sommige bedrijven groeien de stocks. De internationale markt ligt bijna stil.”

Cools wijst erop dat de stringente maatregelen die op 12 maart werden afgekondigd door de Nationale Veiligheidsraad ook nog wel een impact zullen hebben. Spelers die vooral de fastfoodsector en restaurants beleveren zullen in een keurslijf gedwongen worden. Spelers die leveren aan de retail zullen juist wel kunnen leveren. “Voedingswinkels blijven immers open en er is nu al een verhoogde vraag doordat consumenten aan het hamsteren zijn. Wat de effecten van de nieuwe maatregelen op langere termijn zullen zijn is op dit moment niet duidelijk. Afhalen van maaltijden of een frietje zouden mogelijk blijven. Gaan mensen in de toekomst (opnieuw) meer thuis koken?”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken