Startpagina Covid 19

Boerenbond dringt aan op een opkoopregeling voor verse producten

Boerenbond vraagt aan zowel de Vlaamse als de federale regering om dringend met een extra pakket aan steunmaatregelen te komen voor de land- en tuinbouwsector. Naast de algemene coronasteunmaatregelen voor bedrijven en zelfstandigen, dringen de boeren zeer dringend aan op een opkoopregeling voor verse producten die niet geoogst, verhandeld of opgehaald kunnen worden, klinkt het.

Leestijd : 2 min

Woordvoerster Vanessa Saenen van Boerenbond waarschuwt: “Voorraden zijn er genoeg, maar ze moeten nog bij de consument geraken.” Momenteel zijn het vooral asperges en binnenkort aardbeien en tomaten die geoogst moeten worden. “Het gaat hier om verse producten, die niet zomaar een maand langer op het veld kunnen blijven staan”, aldus Saenen. De sector kampt echter met een tekort aan arbeidskrachten. Traditioneel wordt een beroep gedaan op veel seizoensarbeiders (zo’n 53.000 per jaar) en die mensen, vooral Polen en Roemenen, geraken hier moeilijk door de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Boerenbond dringt aan op creatieve oplossingen. “Waarom bijvoorbeeld niet mensen die technisch werkloos zijn, laten helpen bij de oogst? ”, stelt de woordvoerster voor. In de sierteelt loopt het hoogseizoen van 15 maart tot mei, een periode waarin de helft van de jaaromzet wordt gerealiseerd. Maar ook daar heeft men door het nieuwe coronavirus moeite om te oogsten en ook de handel ligt er stil. Boerenbond raamt het verlies hier op zo’n 135 miljoen euro.

Ook de prijzen voor land- en tuinbouwproducten staan onder druk, door onzekerheid en een moeilijkere afzet naar China. “Vlaanderen is als kleine, productieve regio in het hart van de Europese consumentenmarkt extra kwetsbaar voor grensbeperkingen en nationale reflexen in bevoorrading en aankoop en moet dus extra negatief effect hiervan vrezen”, waarschuwt Boerenbond.

En dan zijn er nog tal van andere landbouwbedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. Boeren die leveren aan de horeca bijvoorbeeld, of kinderboerderijen en b&b's, die momenteel moeten sluiten. “De impact van de crisis op de sector is nog niet becijferd”, aldus Saenen. De situatie verandert nog dag na dag, maar ze merkt wel op dat het om een cruciale sector gaat, die aan het begin van de voedselketen staat. Als de crisis lang zou aanslepen, dreigen ook toekomstige oogsten last te ondervinden. “Boeren plannen nu eenmaal een jaar vooruit.”

Belga

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken