Startpagina Paarden

Drie hengsten Vlaams Paard goedgekeurd

Op zondag 1 maart ll. werden in Waregem drie hengsten voorgesteld, waarvan één nieuwkomer. Alle drie werden ze goedgekeurd. Juryvoorzitter Patrick Trio blikt terug en bespreekt de eigenschappen van de goedgekeurde hengsten.

Leestijd : 2 min

‘Eerste hengst was de onlangs ingevoerde en negenjarige nieuwkomer Double tail Ura Magic (184.50 cm), gefokt in de Amerikaanse stal van Tom en Pam Vybiral. Alhoewel niet voorgesteld in perfecte keuringsconditie benadert hij goed de rasstandaard van het Vlaams Paard. Hij is goed bewaard gebleven maar met wat bemerkingen. Stap en draf waren tactvol, bereden proef was zeer goed, net zoals de aangespannen proef. Stilstaan was voor Magic iets moeilijker. Waarschijnlijk zit zijn Amerikaanse voorgeschiedenis om te hitchen daar voor iets tussen.

De tweede hengst, Widar van de Scheplakens (183 cm), gefokt bij Roger Dams uit Geel en eigendom van Frank Rasehorn uit Duitsland, is een rechthoekig paard dat vooral in de voorhand wat ‘hengstenuitstraling’ mist, De dressuurproef verliep wat stroef maar Widar blonk vooral uit in zijn aangespannen proef.

De derde hengst was Circle Y Ricky’s Max (186 cm). Deze kampioenhengst van 2019 is positief veranderd t.o.v. vorig jaar. Hij stond in perfecte keuringconditie met veel hengstenuitstraling. Hij is grootramig, rechthoekig met een lange hals en een edel hoofd: het moderne type van het Vlaams Paard met veel rasadel. Hij heeft vier stevige voeten die hij goed weet te gebruiken en waarmee hij een ruime en regelmatige stap en draf etaleert met veel voorwaartse tactmatige stuwing. De bereden proef werd correct gereden en de aangespannen proef was gewoonweg ‘af’. Hij kon zijn kampioenstitel van vorig jaar verlengen. “Dat men vanuit Duitsland naar de hengstenkeuring komt in België bewijst alleen maar het internationale karakter van het Vlaams Paard”, aldus Patrick Trio.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken