Startpagina Actueel

Denis Ducarme : “Alle getroffen zelfstandigen zullen kunnen genieten van een uitkering”

Het wetsvoorstel van minister van Zelfstandigen en KMO’s Denis DUCARME om de toegang te versoepelen tot een vervangingsinkomen voor de zelfstandigen van wie de activiteit getroffen is door het coronavirus, werd donderdag goedgekeurd tijdens de plenaire vergadering van de Kamer. De zelfstandigen van wie de activiteit onderbroken of beperkt wordt in het kader van de absoluut noodzakelijke maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad om de verspreiding te bestrijden van het virus, zullen kunnen genieten van een volledige uitkering voor de maanden maart en april.

Leestijd : 4 min

Minister van Zelfstandigen en KMO’s Denis Ducarme: “De genomen sanitaire maatregelen om een verspreiding te vermijden van het coronavirus waren absoluut noodzakelijk. Zij hebben ook een impact op de economische activiteit in zijn geheel, en dus ook op onze zelfstandigen. Dat is met name het geval voor de horecasector en talrijke handelaars. Wij moeten aan hun zijde blijven staan in deze moeilijke momenten!

“Het wetsvoorstel dat werd goedgekeurd door de Kamer, zal toelaten aan alle zelfstandigen van wie de activiteit onderbroken of beperkt is door het coronavirus een vervangingsinkomen toe te kennen onder drastisch versoepelde voorwaarden. Deze maatregel zal hen financiële ademruimte geven, waar veel zelfstandigen vragende partij voor zijn, met name de handelaars en de horecasector.”

“De maatregelen die tot dusver werden aangenomen inzake het sociaal statuut om de zelfstandigen te ondersteunen van wie de activiteit getroffen wordt door het coronavirus, zou, in functie van de vraag, een bedrag kunnen vertegenwoordigen tot 1,3 miljard per maand. De federale regering onderzoekt bovendien andere maatregelen om deze steun nog te versterken!”

Een vervangingsinkomen voor een maximaal aantal getroffen zelfstandigen

Momenteel stelt het “overbruggingsrecht” de zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit stopzetten of onderbreken in staat te genieten van een maandelijks vervangingsinkomen van 1.291,69€ (1.614,10 € bij gezinslast) en het behoud van rechten in de ziekte- en invaliditeitsverzekering.

Het wetsvoorstel ingediend door Denis Ducarme voorziet een drastische versoepeling van de toegangsvoorwaarden voor dit vervangingsinkomen voor de maanden maart en april 2020.

De toekenning zal automatisch gebeuren voor de zelfstandigen die hun activiteit moeten stopzetten door de preventiemaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad, en voor de zelfstandigen van wie de activiteit beperkt wordt door deze maatregelen : de zelfstandigen uit de horeca, de restauranthouders die blijven werken (take away, levering aan huis, traiteur), maar die geen zaaldienst meer kunnen verzekeren, de hoteluitbaters die hun bar- en restaurantactiviteiten stopzetten, de kappers die enkel nog op afspraak werken, de handelaars die de deuren sluiten tijdens het weekend alsook eender welke andere activiteit die getroffen zou zijn door de sanitaire maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Onder “automatisch” moet worden verstaan dat deze steun toegekend zal worden op eenvoudige vraag – een vereenvoudigd formulier is beschikbaar bij uw sociaal verzekeringsfonds en op hun website – zonder onderzoek van een onderbreking van zeven dagen.

Belangrijk is dat de toekenning van deze steun van 1.291,69€ (1.614,10 € bij gezinslast) ook alle zelfstandigen beoogt die, zonder rechtstreeks beoogd te worden door de preventiemaatregelen van de Veiligheidsraad, hun activiteit gedurende 7 dagen of meer moeten onderbreken (tegen een kalendermaand voordien). Zo heeft bijvoorbeeld een levensmiddelenhandelaar die besluit zijn bedrijf vanaf vandaag tot ten minste 7 april te sluiten, recht op de steun voor maart en voor april.

Een call center ten dienste van de zelfstandigen

In geval van betalingsmoeilijkheden, moet men in eerste instantie naar zijn sociaal verzekeringsfonds stappen.

Daarnaast stelt het RSVZ sinds maandag een call center van 80 lijnen ter beschikking van de zelfstandigen die informatie willen over hun sociale rechten of de steunmaatregelen van de federale regering. Het gratis nummer 0800/12.018 is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8u tot 20u.

Tot slot herhaalde het FAVV dat de horecazaken die ervoor kiezen om een traiteurdienst, leveringen aan huis of afhaalmaaltijden aan te bieden, niet verplicht zijn om opnieuw een registratieaanvraag in te dienen voor deze nieuwe activiteiten.

Bijkomende informatie kan gevonden worden op de websites van de FOD Economie, de FOD Financiën en het RSVZ:

https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/coronavirus-informatie-voor?fbclid=IwAR0o_PoC1I06HBrS_yk4qUhYEmYnxZHWtXBBQxX2pvrxv7CsuxwU2J6ZAEY

https://financien.belgium.be/nl/ondernemingen/steunmaatregelen-betreffende-het-coronavirus-covid-19 https://www.rsvz.be/nl/news/moeilijkheden-door-het-coronavirus?_ga=2.81959507.431130538.1584360220-169992440.1584360220

Ook de FOD Economie stelt een call center ter beschikking van de bedrijven getroffen door het coronavirus: 0800/12.033

Herinnering: 10 eerste steunmaatregelen voor onze kmo’s en onze zelfstandigen op 6 maart 2020 :

Deze hervorming concretiseert een van de 10 maatregelen ter ondersteuning van de bedrijven aangenomen door de Kern op 6 maart jongstleden.

1. Tijdelijke werkloosheid door overmacht

2. Tijdelijke werkloosheid om economische redenen

3. Afbetalingsplan voor patronale sociale bijdragen

4. Afbetalingsplan voor de btw

5. Afbetalingsplan voor de bedrijfsvoorheffing

6. Afbetalingsplan voor de personenbelasting / vennootschapsbelasting

7. Vermindering van de voorafbetalingen van de zelfstandigen

8. Uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen van de zelfstandigen

9. Vervangingsinkomen ten gunste van de zelfstandigen (overbruggingsrecht)

10. Flexibiliteit in de uitvoering van federale overheidsopdrachten

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken