Startpagina Actueel

Korteketenverkoop biedt antwoord op coronamaatregelen

De maatregelen tegen het coronavirus zijn een mooie gelegenheid om de korte keten te ontdekken: de rechtstreekse verkoop van producent naar consument. Op die manier kunnen mensen veilig vers voedsel kopen, zonder wachtrijen in de supermarkt of verre verplaatsingen.

Leestijd : 2 min

Verspreid over de provincie Antwerpen bieden tientallen land- en tuinbouwers een deel van hun producten rechtstreeks aan de consument aan in een hoevewinkel, met een voedselautomaat, via groenteabonnementen, … De extra maatregelen die de overheid oplegt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn een prima gelegenheid om dat aanbod te ontdekken of verder te verkennen.

De korte keten biedt immers heel wat extra voordelen:

- Je vermijdt verre verplaatsingen en contacten met meerdere personen;

- Je kan vooraf contact opnemen zodat je bestelling klaarstaat wanneer je arriveert (sommige producenten leveren zelfs aan huis);

- Je kan er een gezonde uitstap te voet of met de fiets van maken;

- Je steunt de lokale economie.

Dit komt bovenop de klassieke argumenten die voor de korte keten pleiten zoals het rechtstreekse contact met de producent, de versheid en de makkelijke traceerbaarheid van de producten én de positieve bijdrage aan de klimaatdoelstelling (onder meer door het aantal voedselkilometers te beperken). Allemaal redenen waarom de provincie Antwerpen vanuit haar landbouw- en plattelandsbeleid de korteketenverkoop ondersteunt en promoot.

Er is vast ook een korteketenverkooppunt bij jou in de buurt. Je vindt een overzicht op de website www.lekkersmetstreken.be. Daar kan je voor de hele provincie Antwerpen zoeken per gemeente of per product. Andere initiatieven waar lokale producenten zich bekendmaken zijn www.rechtvanbijdeboer.be of www.boerenenburen.be.

Belangrijk: omdat de officiële maatregelen snel kunnen veranderen, raadpleeg je vooraf best even de officiële website van de overheid voor een laatste stand van zaken wat betreft het coronavirus COVID-19: https://www.info-coronavirus.be/nl/.

Meer info krijg je ook via: www.lekkersmetstreken.bewww.boerenenburen.be - www.rechtvanbijdeboer.be

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken