Startpagina Economie

ABS: tijdelijke opheffing Russisch embargo op voedingsproducten

Volgens het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) heft Rusland alle beperkingen op de invoer van essentiële basisgoederen op met ingang van 20 maart 2020 en dat gedurende één maand. Ze baseert zich op een bericht van persbureau TASS, een staatsbedrijf. Of het ook om voedingsmiddelen gaat, is voor het Departement Landbouw nog niet duidelijk. Rusland sloot in 2014 haar grenzen voor veel landbouwproducten uit de EU.

Leestijd : 2 min

TASS noemt een persconferentie van premier Mikhail Mishustin. In het bericht wordt gesproken over ‘een aantal goederen’, waaronder medicijnen en medische apparatuur. Over de landbouw zegt Mishutin dat het de taak is van de Russische overheid het inkomen van haar plattelandsbevolking te verhogen. Hij zei ook dat het belangrijk is ondernemerschap en investeringen in de sector te bevorderen. Daarnaast benadrukte Mishutin dat er voldoende voedsel is op dit moment, ondanks het COVID-19-virus.

Het ABS vraagt Vlaams Minister-president Jan Jambon om vanuit zijn bevoegdheid als Ministerpresident, minister voor Buitenlandse Zaken en voogdijminister van ons exportagentschap Flanders Investment and Trade (FIT) meteen de nodige stappen te zetten om in te spelen op het openstellen van de Russische markt voor producten van bij ons.

De Vlaamse fruittelers, varkens- en vleesveehouders, melkveehouders, groenteboeren en bij uitbreiding de ganse agro-voedingssector zouden de persoonlijke tussenkomsten van de Minister-president hiervoor en tot op het hoogste niveau bij de Russische verantwoordelijken ten zeerste waarderen, denkt ABS. Het ABS roept in haar vraag aan de Vlaamse Regering op om het belang van een snelle interventie in te zien en om de, zij het misschien maar tijdelijke, openstelling van de Russische markt voor onze ganse primaire en verwerkende sector maximaal te benutten.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken