Startpagina Akkerbouw

Het voorjaar komt op gang ondanks de coronacrisis

Het coronavirus hangt als een dreiging over ons land, en bij uitbreiding over de hele wereld. Sommige sectoren staken hun activiteiten, maar de landbouw is één van de sectoren die zijn bedrijvigheid mag voortzetten.

Leestijd : 2 min

Het is niet eenvoudig om contact met mensen te vermijden en de veiligheidsmaatregelen na te leven. Wij gingen begin deze week een kijkje nemen bij toeleverancier van landbouwproducten Bosmans in Bertem. De drukte is groot met het leveren van meststoffen aan landbouwers.

Extra maatregelen

Als je aan het onthaal en de weegbrug komt om meststoffen te laden, kan je de affiche met ‘coronamaatregelen’ niet missen. Hierop staat geadviseerd om zo veel mogelijk in uw tractor te blijven zitten en, indien dit niet kan, om 1,5 m afstand tussen personen te bewaren. Ook wordt de landbouwers gevraagd om buiten het weeglokaal te blijven, zodat het risico voor het personeel beperkt wordt en de werking gegarandeerd blijft.

Zaakvoerder Sven Bosmans geeft ons aan dat sommige boeren een papiertje met hun bestelling hebben klaargemaakt. Dat tonen ze aan hun cabinevenster, zodat ze niet moeten uitstappen en er dus zo weinig mogelijk contact is.

Topdrukte

Begin vorige week was het een topdrukte, want toen kwam het nieuws dat de overheid de coronamaatregelen ging verscherpen en ontstond de onzekerheid of de meststoffenhandel kon open blijven.

Landbouwers gingen toen massaal hun voorraad halen. Het personeel draaide toen bijna een dubbele dagdienst en de wielladers reden non-stop rond om meststofstrooiers of aanhangwagens te laden. Sinds dit jaar is er een nieuwe blender aangekocht zodat klantspecifiek een meststoffensamenstelling naar ieders individuele noden geleverd kan worden. De sector vroeg hiernaar, en nu is het mogelijk om verschillende componenten ‘op maat’ te mengen naar gelang bijvoorbeeld de bodemanalyse. Het vraagt van de handelaar wel meer inzet, want ieder component moet afzonderlijk in de blender geladen worden.

Andere activiteiten

Ook voor het leveren van gewasbeschermingsmiddelen is het raadzaam om extra coronamaatregelen te nemen, net als bij het leveren en injecteren van drijfmest. Afstand houden en sociaal contact vermijden of beperken is het voornaamste dat we nu kunnen doen.

Via sociale media zien we dat loonwerkers, landbouwers, transporteurs oproepen om niet bij hun personeel in de cabine te komen.

Tim Decoster

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken