Startpagina Economie

Uitbetaling saldo basisbetaling, diverse premies

Op 30 maart 2020 voert het departement Landbouw en Visserij een aantal betalingen uit aan de landbouwers. Voor de begunstigden zijn deze betalingen mogelijk pas enkele dagen later zichtbaar op hun bankrekening.

Leestijd : 1 min

Het saldo van 5% van de basisbetaling van Vlaamse en Waalse betalingsrechten (inclusief de rechten uit de reserve) en van de premie voor jonge landbouwers, werd uitbetaald aan de landbouwers die een geldige en conforme verzamelaanvraag hebben ingediend.

De premie voor jonge landbouwers bedraagt 88,72 euro per geactiveerd betalingsrecht en wordt toegekend voor maximaal 90 subsidiabele hectare. Door een overschrijding van het budgettair plafond van de premie voor jonge landbouwers, werd een verlaging op de uitbetaalde premie toegepast. Aangezien de exacte overschrijding nog niet bepaald kan worden, werd een voorlopige verlaging van 40% gehanteerd. De landbouwers die recht hebben op de premie voor jonge landbouwers, kregen een bijkomende betaling van 2,66 euro per geactiveerd betalingsrecht.

Premie voor vergroening

Aan de landbouwers die een geldige verzamelaanvraag hebben ingediend, werd de premie voor vergroening uitbetaald. De landbouwers die vrijgesteld zijn van de vergroeningsverplichtingen, kregen een bijbetaling van de resterende 5%. De landbouwers die moeten voldoen aan de vergroeningsverplichtingen, kregen het volledige bedrag waarop ze recht hebben.

De premie voor vergroening bedraagt 50,76% van het bedrag van de basisbetaling van de Vlaamse betalingsrechten en 95,70% van het bedrag van de basisbetaling van de Waalse betalingsrechten.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken