Startpagina Akkerbouw

Fruittelers in Haspengouw meten schade op na nachtvorst

De fruittelers in Haspengouw verwachten heel wat vorstschade, zo meldt VRT NWS maandag. "De meeste fruittelers kunnen weinig of niks doen. De schade is heel wisselvallig. Het varieert van percelen met bijna geen schade tot percelen met een heel groot gedeelte vorstschade", vertelt Jef Vercammen van het Proefcentrum Fruitteelt aan Belga.

Leestijd : 2 min

Voor de fruittelers zijn het momenteel drukke nachten door de recente vorst. "Vorige week heeft het twee nachten gevroren en voorbije nacht ook. De gevoelstemperatuur lag ook een stuk lager dan de meettemperaturen. Het gaat om vorst waarbij de middelen die ingezet worden, er weinig aan konden doen", zegt Vercammen. "Je kan in België niet zomaar beregenen, en bij wintervorst werkt dat niet altijd. Bovendien drijft een deel van de warmte van vuurpotten weg door de wind.

Dat is niet te behappen, of je moet zoveel potten zetten dat het eigenlijk onbetaalbaar is." De kans is groot dat de vroege bloesems bevroren zijn. "Er zijn percelen van de Conference-peer waar tot negentig procent schade is, maar Conference kan zich van nature herstellen. De peren kunnen ook kleiner zijn, maar dat moeten we nog afwachten. De schil zal wellicht wel een stuk ruwer zijn. Ook bij de appel kunnen er wat misvormingen zijn", legt Vercammen uit. "Bij lager gelegen percelen of percelen die niet beschut waren, was de schade groter, bijvoorbeeld bij kersen, pruimen en abrikozen. Kersen hebben wel heel veel bloemen, dus dat kan in sommige gevallen nog een goede oogst zijn."

De fruittelers kijken dan ook met een bang hart naar de komende nachten. "Afhankelijk van welk weerbericht je kijkt, valt de temperatuur dinsdag en woensdag mee of gaat het nog vriezen. Het kan nog lang vriezen. Ze zeggen zelfs tot aan de ijsheiligen, en dat is pas in mei", besluit Vercammen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken