Rusland stelt exportquotum voor graan in

Rusland is de grootste exporteur van tarwe wereldwijd.
Rusland is de grootste exporteur van tarwe wereldwijd.

De markt verwachtte al dat Rusland niet veel meer dan 7 miljoen ton kon uitvoeren in het restant van het seizoen 2019/2020, dat afloopt in juni. Maar Rusland is de grootste exporteur van tarwe wereldwijd. In de graanmarkt wordt gevreesd dat het besluit van Moskou gelezen kan worden als een waarschuwing voor het nieuwe seizoen.

De organisatie van producenten van plantaardige oliën heeft het Russische landbouwministerie ook gevraagd om de export van zonnebloemzaad te beperken. Het ministerie heeft hier nog geen besluit over genomen.

Overigens limiteert Rusland de export niet alleen vanwege angst dat het volume voor de binnenlandse markt tekort zal schieten. Het land legde in het verleden ook restricties op omdat de roebel in een vrije val belandde. Dit leidt tot hogere prijzen voor importproducten, wat dan gecompenseerd kan worden door andere producten goedkoper te maken door het aanbod te vergroten.

Voor de EU is de Russische stap voordelig. De EU concurreert immers in Noord-Afrika en het Midden-Oosten met de Russen.

Andere landen

Rusland is niet het enige land in de region die exportbeperkingen oplegt. Kazachstan heeft de export van tarwebloem, suiker, zonnebloemolie en een aantal groenten stilgelegd tot ten minste 15 april. Het land is een snel groeiende akkerbouwproducent. Oekraïne is een grote exporteur van tarwe en vooral maïs en plantaardige oliën. Het land monitort de situatie, maar heeft nog geen restricties ingesteld.

Meest recent

Meest recent