Startpagina Auto

Terreinwagens blijven de vedettes

Zoals ieder jaar vindt in de maand januari het Autosalon plaats in de Heiselpaleizen in Brussel.

Leestijd : 3 min

Dit is de ideale gelegenheid om een overzicht te maken van de nieuwigheden inzake terreinwagens bij het begin van dit jaar.

Land Rover Discovery

Land Rover Discovery.
Land Rover Discovery.

De nieuwigheid bij Land Rover is de geheel nieuwe Discovery. Deze is lichter dan zijn voorganger, maar weegt nog steeds meer dan twee ton. De nieuwe sportieveling neemt de typische designlijnen van Land Rover over en kan tot zeven passagiers meenemen. Het motorenaanbod voor de Discovery werd herzien met nu vier- en zescilinder motorblokken met vermogens van 180 tot 340 pk. Slechts één versnellingsbak wordt aangeboden: een automatische 4x4-transmissie met acht versnellingsverhoudingen.

Isuzu D-Max

Isuzu D-Max.
Isuzu D-Max.

De robuuste Isuzu D-Max pick-up ondergaat na het eerste deel van zijn carrière enkele modificaties. Deze veranderingen omvatten stijlaspecten met gewijzigd radiatorrooster en lichten. Ook mechanisch zijn er aanpassingen. Zo komt er een nieuw voordelig 1,9 liter motorblok met 164 pk, die de oude 2,5 liter vervangt. Voor de D-Max blijft het mogelijk om één ton lading mee te nemen in zijn laadbak en om 3,5 ton te trekken.

Volkswagen Amarok

Volkswagen Amarok.
Volkswagen Amarok.

De pick-up van Volkswagen ruilt zijn viercilindermotor voor een V6-versie die ze lenen bij Audi en drie vermogensniveau’s heeft: 163, 204 en 224 pk. De toegestane trekkracht ging richting 3,5 ton. In België is enkel de versie met dubbele cabine verkrijgbaar, de laadruimte blijft voldoende groot om een europallet te plaatsen. Wat de transmissie betreft heeft de Amarok de keuze uit inschakelbare of permanente vierwielaandrijving.

Fiat Fullback

Fiat Fullback.
Fiat Fullback.

Een nieuwkomer in de kleine wereld van de pick-ups is de Fiat Fullback. Eigenlijk is dit geen ongekende daar het een kloon is van de Mitsubishi L200. Van zijn Japanse neef behoudt hij het algemeen allure én zeker de vaardigheden tijdens het werk op moeilijk terrein. Er is de beschikbaarheid over twee motoren: 2,4 liters met 150 of 180 pk. De Fullback is beschikbaar met manuele of automatische versnellingsbak. De integrale transmissie met korte versnellingen wordt sowieso geleverd op de meest krachtige versie. Twee carrosserievarianten worden aangeboden: verlengde of dubbele cabine.

Renault Alaskan

Renault Alaskan.
Renault Alaskan.

Zoals de Fullback van Fiat, is de Renault Alaskan een Europese aanpassing van een Japanse pick-up, hier de Nissan Navara NP300. Ook hij neemt de kwaliteiten van zijn ouder over: zoals de koetswerkvariant met enkele of dubbele cabine; zestraps manuele versnellingsbak of automatische zeventraps versnellingsbak. De trekkracht van de Alaskan ligt op 3,5 ton en het laadvermogen op één ton. Onder de motorkap vinden we een 2,3 liter dieselmotor terug met een vermogen van 160 of 190 pk.

Skoda Kodiaq

Skoda Kodiaq.
Skoda Kodiaq.

De Skoda Kodiaq is een grote SUV die het gros van zijn mechanische componenten met zijn neef, de Volkswagen Tiguan deelt. De Tsjechische Skoda vertrekt echter met een eigen persoonlijke stijl en kan tot zeven passagiers aan boord meenemen. In de versie met vijf passagiersplaatsen is het de kofferruimte die imponeert met een volume van 720 liter na de zitplaatsen. Deze nieuweling heeft alles wat nodig is om trotse prestaties neer te zetten zoals een trekvermogen van 2,5 ton en de ‘trailer assist’ voorziening. Deze laat toe om de manoeuvres met een aanhangwagen te vereenvoudigen. Skoda biedt de mogelijkheid van een manuele zesversnellingsbak of een DSG integrale transmissie met zes of zeven versnellingen én een Haldex-multiplatenkoppeling voor het merendeel van de motoren.

Volvo V90 Cross Country

Volvo V90 Cross Country.
Volvo V90 Cross Country.

De Cross Country, de elegante versie van de Volvo V90 break, is eerder een ‘all-road’ dan een off-road voertuig. Niet tegenstaande heeft hij enkele voordelen voor het gebruik op het platteland. Zo is de bodemvrijheid met zes centimeter toegenomen en de integrale transmissie die seriematig wordt afgeleverd heeft een off-road modus met een afdalingsfunctie. Vier verschillende motoren zijn mogelijk (twee benzineversies en twee dieselversies). De geleverde vermogens gaan van 190 tot 320 pk. De toegelate trekkracht loopt op tot 2,5 ton.

Lees ook in Auto

Ineos Grenadier: een echt Zwitsers zakmes

Auto Een Britse miljardair vond het erg jammer dat Land Rover stopte met de productie van de Defender en besloot dan maar om zelf een pure terreinwagen te ontwikkelen. Het resultaat is de Ineos Grenadier.
Meer artikelen bekijken