Startpagina Covid 19

Franse bedrijven maken vanwege Covid-19 volledige gezichtsschermen

Een serie bedrijven in Frankrijk zet zijn 3D-printers in om volledige gezichtsschermen te leveren aan medisch personeel. Zo ook Massey Ferguson, dat de schermen maakt in haar fabriek in Beauvais in Opper-Frankrijk. Met het maken van gezichtsschermen beantwoorden bedrijven aan de oproep om tekorten in de zorg te helpen oplossen. Andere bedrijven die dat doen zijn onder meer BASF, Solvay en zuivelbedrijf Lactalis.

Leestijd : 2 min

De oproep is afkomstig van de speciaal vanwege de crisis opgerichte Franse NGO "Les Visières de l'Espoir" oftewel “Viezieren van hoop”. De NGO is een initiatief van 3DNatives.com. Het is een website die in het Frans, Engels, Spaans en Duits informatie verstrekt over de mogelijkheden van 3D-printen. In totaal 94 ziekenhuizen en klinieken hebben op dit moment 13.000 gezichtsschermen nodig. Franse fabrieken wordt gevraagd hun capaciteit in te zetten, en krijgen daarbij advies over hoe geschikte gezichtsschermen – soms ook wel gezichtsschilden genoemd - te maken.

Massey Ferguson, onderdeel van de Amerikaanse AGCO-groep, besloot zich aan te sluiten bij het initiatief. Massey Ferguson werd getriggerd toen het hoorde van een ziekenhuis in Caen dat er tekorten zijn aan beschermingsmiddelen. Na succesvolle weken van testen, is de productie gestart, aldus Boussad Bouaouli, vicepresident voor productie van AGCO in Beauvais. “Nu onze productieactiviteitentijdelijk zijn stilgelegd vanwege de uitbraak van het coronavirus, zien we de bijkomende productie als een bescheiden bijdrage, maar vol betekenis, van ons om de pandemie te helpen stoppen."

Het ontwerp- en productieproces is volledig goedgekeurd door het medisch personeel van het ziekenhuis van Caen.

In het kader van "Les Visières de l'Espoir" levert HP het printmateriaal, terwijl Decathlon (producent en verkoper van sportartikelen) het doorzichtige transparante kunststofscherm levert. Het team van Massey Ferguson zorgt voor het afdrukken van het frame, de assemblage van het volledige gelaatsscherm en de levering aan het medisch personeel, zoals andere leden van het netwerk van het initiatief doen. Andere bedrijven die aan het initiatief deelnemen zijn onder andere L'Oréal, BASF, Lactalis, Aereco, Proteor, Sculpteo en Solvay.

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken