Startpagina Covid 19

Coronavirus en olieprijsschok drukken graanprijzen

De graanprijs bij ons wordt door grote ontwikkelingen wereldwijd omlaag getrokken. De coronacrisis maakt dat internationaal beleggers bezorgd over risico’s hun geld terugtrekken uit grondstofmarkten. Ondertussen is door de malaise ook de internationale oliemarkt in elkaar geklapt. Dat zegt marktanalist Casper Burgering van ABN Amro. Sinds de escalatie op 20 januari tot en met half maart zijn de graanprijzen met gemiddeld 13% gedaald.

Leestijd : 4 min

Voor de analyse kijkt ABN Amro vooral naar de termijnmarkt in Chicago, die toch de mondiale graadmeter, en die zich met wat vertraging doorvertaald in prijzen dichter bij huis. Als we kijken naar de Fegra-prijzen voor ons land, dan is de prijs voor Belgische maïs een week lang stabiel gebleven op 158 euro per ton. De prijs voor gerst is gedaald en voor standaardtarwe op weekbasis licht gestegen tot, op vrijdag, 168,50 euro per ton.

De daling op de termijnmarkt in Chicago is weliswaar fors, maar is nog relatief mild ten opzichte van andere grondstofprijzen. Zo daalden de prijzen van bijvoorbeeld olie met zo’n 65%, van gas (TTF) met 33% en die van metalen met gemiddeld 24%. De daling van de olieprijs leidt tot goedkopere diesel, maar ze zet op 2 manieren druk op graanprijzen.

Het heeft de bezorgdheid vergroot over de vraag naar maïs en sojabonen, aangezien deze grondstoffen ook worden gebruikt bij het maken van hernieuwbare brandstoffen, zoals ethanol. Daarnaast leidde de olieprijsschok op 9 maart tot een nog sneller vertrek van beleggers in grondstofmarkten.

Een groot deel van het geld dat omgaat op termijnmarkten, is bedoeld voor het afdekken van risico’s. Dit zijn bijvoorbeeld graanhandelshuizen, mengvoederbedrijven en grote verwerkers. Maar een deel van het kapitaal is ook speculatief. “Het gaat dan om financiële beleggers die op zoek naar veiligheid kunnen overstappen naar bijvoorbeeld de goudmarkt of dollarmarkt, of wanneer ze juist meer vertrouwen hebben richting aandelen.”

Strategische voorraden

Vanaf halverwege maart nam de vraag naar granen echter toe, opnieuw door de coronacrisis. Particulieren, bedrijven en landen gingen over tot het aanleggen van strategische voorraden. Hier profiteerde vooral de tarwemarkt van, merkt Burgering. “Ze stellen zich in op bemoeilijkte logistiek.” De sterkere Amerikaanse dollar, de goede beschikbaarheid van tarwe en de onzekerheid over de gevolgen van het coronavirus kregen echter daarna de overhand en dit drukt de tarweprijs weer omlaag. De rol van de dollar is groot, want de meeste granen worden in dollars verhandeld. Zodra de dollar ‘duur’ wordt, neemt de vraag af.

De voorraadvorming van diverse landen houdt nog wel even aan de komende weken. Het oogstpotentieel in de VS blijkt echter boven verwachting en dit betekent dat er een flinke oogst aan zit te komen. Het aanbod van tarwe blijft dus voorlopig goed. “Alleen het weer kan deze verwachting omgooien”.

Ethanolmarkt in mineur

Waar de tarwemarkt vooral in het teken staat van voorraden en oogstverwachtingen, is de rol van de olieprijs op de maïs directer. Een lagere olieprijs betekent ook minder vraag naar ethanol om bij te mengen. In het begin van dit jaar was het sentiment in de maïsmarkt nog goed. Vooral het ondertekenen van een eerste fase van een handelsdeal tussen de VS en China voedde het optimisme.

De druk op de prijs van maïs komt ook voor een deel uit Zuid-Amerika. Daar is namelijk de oogst van grote exporteurs zoals Argentinië en Brazilië buitengewoon goed. De vraaguitval vanuit de ethanolmarkt en de voorlopig goede beschikbaarheid van maïs gaat verdere druk opleveren voor de prijs van maïs.

Koopmarkt voor soja

De handel in soja kijkt met spanning naar de handelsoorlog tussen de VS en China. Tot de handelsoorlog tussen beide landen losbrak, was China de grootste afnemer van Amerikaanse soja. De sojabonenhandel tussen de VS en China is nog niet echt op gang gekomen. In de handelsdeal tussen beide landen had China zich gecommitteerd om grotere hoeveelheden sojabonen vanuit de VS te kopen.

De beloofde volumes in de deal blijven echter nog uit. China blijft namelijk een strategisch opkoper van veel grondstoffen en de prijs is hier de voornaamste prikkel. De mindere waardering van de Braziliaanse real ten opzichte van de Amerikaanse dollar heeft Braziliaanse sojabonen aantrekkelijker gemaakt op internationale markten. Dit is voor China voldoende reden om meer Braziliaanse dan Amerikaanse sojabonen te blijven kopen.

De problemen in de toeleverketen gaan echter toenemen met de verdere verspreiding van het coronavirus in zowel de VS als in Brazilië. Beide landen hebben gezamenlijk een aandeel van bijna 85% in de exportmarkt van sojabonen. Als het coronavirus deze stroom lam legt, dan wordt het moeilijk voor China om in zijn behoefte te blijven voorzien.

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken