Startpagina Akkerbouw

Automatenverkoop en hoeveverkoop voor behoud klantencontact

Aan de Karrestraat 12 in Herent, op minder dan 10 minuten van de Leuvense stadsring, staat een aardappel- en diepvriesvleesautomaat net voor het gemengd bedrijf ‘Ten Halve’ van de familie Saelens. De automatenverkoop wordt gecombineerd met één vast moment in de week voor hoeveverkoop zodat het contact met de klant behouden blijft.

Leestijd : 4 min

Het gemengd bedrijf ‘Ten Halve’ wordt gerund door vader Paul en echtgenote Lydie Saelens, samen met hun oudste zoon Wouter. De boerderij heeft een akkerbouwtak waarbij de aardappelteelt, graan en maïs (zowel silo als korrel) de voornaamste teelten zijn. Aangevuld met nog een aanzienlijk deel akkerranden, bloemenstroken, grasklaver, zelfs 2 ha sojabonen en de nodige weides.

Hiernaast is er een vleesveetak aan het bedrijf met een 200-tal vrouwelijke runderen en een vijftal dekstieren. Zij worden gevoederd met de eigen gewonnen hakselmaïs, gras, grasklaver. Ook een deel van de wintertarwe en spelt (van een collega) wordt gebruikt om de koeien te voederen. Slechts een klein beetje soja- en lijnzaadschilfers wordt aangekocht.

Aardappelen en vlees

De aardappelen worden voor een deel verkocht op de hoeve, via de automaat en er is afzet aan frituren en warenhuizen in de buurt. Ook is er een deel contractteelt met Farm Frites.

De koeien op het bedrijf ‘Ten Halve’ kalven 2 à 3 maal voor ze geslacht worden (4-5 j oud). De stiertjes worden op 14-30 dagen leeftijd verkocht en de vrouwelijke kalfjes mogen zuigen bij de koe en hier wordt er verder mee gekweekt. Op jaarbasis zijn er een 110 kalvingen.

“Alle koeien worden geslacht in Heist-op-den-Berg en komen als karkas terug naar de boerderij. Hier wordt alle 3 weken vers vlees op bestelling in de hoeveslagerij verkocht”, zo legt Wouter Saelens uit. Hij vertelt dat Herent al zo verstedelijkt aan het worden is, dat er amper verschil gezien wordt in de consument afkomstig van het platteland of de stad. Wouter geeft aan dat ze het geluk hebben dat de consument in hun regio de prijs minder laat primeren, maar de kwaliteit waardeert.

Tijdsgebrek

Zoals het op vele landbouwbedrijven tegenwoordig gaat, trad ook op hoeve ‘Ten Halve’ tijdsgebrek op. Zo’n 10 jaar terug werden er vanuit de garage iedere dag aardappelen verkocht. “Dit werd moeilijker te combineren met de rest van het bedrijf. Vandaar dat er een aardappelautomaat kwam en we nog 3 dagen per week werkten via hoeveverkoop”, legt Wouter uit.

Na een jaar zo werken, werd beslist om enkel nog op zaterdag aan rechtstreekse hoeveverkoop te doen. De rest van de week kunnen de klanten aan de automaat terecht. “Dit willen we zo lang mogelijk zo houden omdat je beter weet wat er in de buurt en onder de klanten leeft”, benadrukt Wouter. “Met een speciale vraag kunnen ze hier op zaterdag terecht. We missen het contact met de klanten wel een beetje, maar via de zaterdagen wordt dit opgevangen.”

Op de vraag of de familie Saelens meer verkoop zag door de coronasituatie, klinkt het antwoord dat de grote drukte voorbij is. “Maar de eerste 14 dagen werd er wel merkelijk meer verkocht.”

Op hoeve ‘Ten Halve’ van de familie Saelens in Herent zijn zo’n 200 vrouwelijke runderen aanwezig. Een deel van de vleesopbrengst wordt via hoeververkoop aan de man gebracht.
Op hoeve ‘Ten Halve’ van de familie Saelens in Herent zijn zo’n 200 vrouwelijke runderen aanwezig. Een deel van de vleesopbrengst wordt via hoeververkoop aan de man gebracht. - Foto: TD

Diepvriesvleesautomaat

Naast de aardappelautomaat is er ruim 4 jaar terug nog een diepvriesvleesautomaat bijgekomen. Dit zou de eerste van dit type zijn dat in België is geïnstalleerd. Natuurlijk wordt je dan geconfronteerd met heel wat kinderziektes. “Maar dat is allemaal netjes en kosteloos opgelost door de fabrikant”, erkent Wouter. “We zouden hier graag naast cashbetalingen ook een bancontact laten installeren. Helaas kan de leverancier dit voorlopig niet aanbieden.”

In de diepvriesvleesautomaat zit bijna alles uit het assortiment: steak, entrecote, gehakt, worsten, hamburger, in de zomer zelfs bbq-vlees. In de aardappelautomaat zitten Bintjes en Charlotte’s verpakt in zakken van 5 en 10 kg.

“Toen deze 2 automaten er stonden, zochten we naar een bakker die er een broodautomaat wou naast zetten, zodat we alle dagen ‘passage’ hebben en zo meer kans maken om iets te verkopen via de andere automaten.”

Kwaliteit primeert

Alle 3 weken wordt geslacht en is er vers vlees. De automaat wordt hiermee dagelijks bijgevuld.

De aardappelautomaat wordt alle 2 à 3 dagen bijgevuld. “Maar dit is ook afhankelijk van het weer. Is het te warm, dan steken we er minder in en vullen we dagelijks bij. Kwaliteit gaat voor alles, ook in de automaat”, stelt Wouter heel duidelijk.

De diepvriesautomaat heeft geen probleem bij extreem warm weer. Misschien dat die even van -21°C naar bijvoorbeeld -18°C gaat op het warmst van de dag. Maar dit is geen probleem. De aardappelautomaat heeft het iets lastiger bij extreem warme temperaturen. Deze is wel goed geïsoleerd, maar na enkele warme dagen, warmt hij binnenin toch ook op. Als het lukt, wordt dan ‘s nachts automatisch koudere buitenlucht in de automaat geladen.

Tim Decoster

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken