Startpagina Paarden

Alfons Van Mol, veteraan onder trekpaardenliefhebbers

Met zijn 95 jaar is Alfons Van Mol uit Zwijndrecht zeker een van de oudste -misschien zelfs de oudste - trekpaardenliefhebbers in ons land. De microbe heeft hij van kindsbeen af meegekregen op de ‘Sint-Antoniushoeve’ in Prosperpolder-Doel.

Leestijd : 2 min

Zijn grootvader en dooppeter, Fons Van Mol, startte begin 20ste eeuw de hengstenhouderij ‘Van Mol’. “Het was eerder toevallig en vermoedelijk als broodwinning en liefhebberij”, vertelde ons Alfons. In de Wase polders gebeurde in die tijd het werk op het veld uitsluitend door trekpaarden. En op die polderboerderijen was veel trekkracht nodig. “Gedurende 12 jaar heb ik thuis zelf de velden omgeploegd met de paarden uit onze stal”, aldus Alfons. Zijn vader Louis Van Mol heeft de zaak van zijn vader Fons overgenomen en de hengstenhouderij verder uitgebaat en verbeterd. Zo kocht hij in 1937 de nationale kampioenhengst ‘Indigoli Delmotte’ van G. Deleener uit Lembeek.

Hardi de Marche

Later kwam de bruinschimmel Hardi de Marche, de hengst die bij Alfons nog altijd in de bovenste schuif ligt. Hardi stamde uit dezelfde stal als Costaud de Marche, de kampioen van 1948, een van de beste fokhengsten uit de naoorlogse periode. En de hengsten kenden succes, want in die tijd werden er op het hof 150 merries gedekt. Aan één merrie behoudt hij de beste herinneringen: de zelfgefokte bruine Bertha de Doel.

Na zijn huwelijk met Maria Martens uit Kallo werd Alfons natiebaas in de Wijngaardnatie in de haven van Ant-werpen, maar de liefde voor de trekpaarden is er altijd geweest en gebleven.

Jurylid

Alfons was ook 15 jaar officieel jurylid. Hij is ermee gestopt op 70-jarige leeftijd, dus 25 jaar geleden. “Ik heb dat altijd graag gedaan, maar vond het toch wel een echte inspanning. Objectief en correct beoordelen, zich niet laten beïnvloeden door de eigenaars, tot één oordeel komen samen met de andere keurders, het was niet altijd gemakkelijk. Het Belgisch trekpaard heeft mij altijd na aan het hart gelegen.” Getuige daarvan zijn aanwezigheid op zovele kampioenschappen en jaarmarkten. Hij is trouwens nog actief lid van het jaarmarktcomité van Zwijndrecht en erelid van het jaarmarktcomité van Beveren.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken