Startpagina Economie

Corona: Europese gebrek aan steun landbouw stuitend

Boerenbond is verbijsterd over de volledige inertie die overheerst in de Europese Commissie in haar aanpak ter ondersteuning van de Europese landbouw. In een context waar de land- en tuinbouw in alle Europese landen getroffen is of getroffen zal worden, volstaat het volgens de organisatie niet zich te beperken tot bestaande middelen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbudget. Bijkomende Europese budgetten zijn noodzakelijk om deze crisis in de sector het hoofd te bieden.

Leestijd : 2 min

Door de uitbraak van de coronapandemie werden nagenoeg alle sectoren in de land- en tuinbouw getroffen. Concreet ondervinden nu reeds de sierteelt en de aardappelsector zware schade, maar ook andere sectoren zijn getroffen of zullen in de komende weken en maanden een negatieve impact voelen. Dringende maatregelen zijn volgens Boerenbond noodzakelijk om te voorkomen dat de land- en tuinbouwbedrijven kopje onder gaan.

“Het is dan ook onverstaanbaar en onaanvaardbaar dat de Europese Commissie zich vandaag verschuilt achter en beperkt tot ondersteuning van de Europese land- en tuinbouwsector met louter bestaand Gemeenschappelijk Landbouwbudget.”, luidt de kritiek van Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond. “Het mag wel duidelijk zijn dat we vandaag te maken hebben met een uitzonderlijke crisis. Om hier uit te raken zijn uitzonderlijke acties en buitengewone budgetten nodig op Europees niveau.”

Boerenbond riep Europees Commissaris voor landbouw Wojciechowski al eerder nadrukkelijk op om in het licht van de coronacrisis crisismaatregelen zoals interventie, steun private opslag en groen-oogsten/niet-oogsten tijdig te activeren om de zware negatieve effecten op de landbouwmarkten, nu en in de komende periode op te vangen. Onze Europese collega’s ondersteunen deze vraag vanuit COPA, aldus Boerenbond, net als de ministers van landbouw in de Raad en de Commissie landbouw in het Europees Parlement. Maar de Commissie heeft de voorbije weken al te veel kansen verloren laten gegaan om voorstellen om deze crisis het hoofd te bieden politiek af te toetsen. Het is volgens Boerenbond stuitend dat enig antwoord richting de landbouwsector vanuit Europa uitblijft. ‘We verwachten doortastend optreden van de beheerder van de ééngemaakte Europese landbouwmarkt, geen ‘ieder lost het maar voor zichzelf op’ aanpak die de concurrentie ernstig dreigt te verstoren’, heet het.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken