Startpagina Bedrijfsnieuws

Milcobel verlaagt melkprijs naar 30,45 euro

Milcobel heeft de reëel uitbetaalde melkprijs voor maart met enkele euro’s verlaagd tot 30,45 euro per 100 liter. De eenheidsprijs voor het vet en het eiwit bedraagt 3,68 euro per kg. Dit is een daling van 40 cent.

Leestijd : 1 min

De raad van bestuur kwam vorige week tijdens een videoconferentie tot dit besluit. De standaardprijs is gebaseerd op:

· Een leveringsomvang van 650.000 liter op jaarbasis met een vetgehalte van 43 g/l en met een eiwitgehalte van 35 g/l.

· IKM-gecertificeerd en met deelname aan het paratbc-programma.

· Kiemgetal ≤25.000/ml, celgetal ≤300.000/ml, coligetal ≤50/ml.

· Geen strafpunten noch penalisatie voor remstoffen.

De druk op Milcobel is relatief hoog. De coöperatie ontsloeg in december topman Peter Koopmans, die in januari op interim-basis is vervangen door ex-Limelco-topman Erik De Cock. De reden voor Koopmans ontslag lag in een melkprijs die achterblijft bij dat van Belgische en buitenlandse concurrenten. De melkprijs die midden december werd vastgesteld, 30,50 euro, was de druppel.

Het bedrijf zit sinds de coronacrisis dan ook in een lastig parket. Het bedrijf heeft merkkazen die in supermarkten verkrijgbaar zijn, maar is relatief afhankelijk van (hoogwaardige) melkpoeder en mozzarella. De vooral internationale handel in melkpoeder is ver teruggevallen door de coronacrisis, en veel mozzarella ging naar de Italiaanse markt en naar de buiten-de-deur-markt.

Jan Cees Bron

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken