Startpagina Paarden

BWP gaat voor gehele ouderschapscontrole

Leestijd : 2 min

Regelmatig duikt het thema van DNA-onderzoek, er al dan niet na een geconstateerde vergissing of gesjoemel met de afstamming van veulens, de kop op. Het thema stond de laatste jaren regelmatig op de agenda van de raad van bestuur bij BWP. Op de de vergadering van 16 mei 2017 hakte de Raad van Bestuur van het BWP de knoop door. Na een overgangsjaar zal vanaf 2018 de juistheid van de ouders van elk BWP-veulen gecontroleerd worden via DNA.

Complexere wereld

Het aantal veulens dat onderworpen werd aan het ouderschapsonderzoek steeg de laatste jaren al sterk tot meer dan 30%. Daarmee werd voldaan aan de wettelijke verplichting. Maar de fokkerijtechnieken evolueren sterk en de klassieke controlesystemen hinkten achterop. De fokkerij wordt internationaal en bij de verdeling van sperma spelen steeds meer spelers mee. De controleomgeving is sterk gewijzigd, er zijn meerdere partijen in de handel en verzending van sperma, er is diepvries of vers, er zijn handelaars, inseminatoren en KI-stations... het is complexer geworden. De noodzaak voor een onomstotelijk bewijs van juistheid van afstamming drong zich meer en meer op.

“Over het principe waren wij het snel eens. Het vinden van de goede regeling in de praktijk vroeg wat meer tijd”, verklaarde Jozef Bauters na zijn eerste bestuursvergadering als voorzitter.

Transitie nog in 2017

2017 wordt een overgangsjaar. Aan de fokkers van de veulens die buiten het verplichte onderzoek vallen, wordt aangeboden om de controle op vrijwillige basis te doen. Daarbij neemt het stamboek een deel van de kosten op zich. Vanaf 2018 volgt een gehele DNA-controle. Daarmee sluit BWP zich bij de stamboeken die dit reeds toepassen. Een logische stap in het kader van de groeiende sportpaardensector. Op veilingen en of keuringen wordt steeds vaker een bewijs van de juistheid van de afstamming gevraagd. Met een DNA-controle is dat bewijs meteen geleverd.

Alleen de paarden

Voor de andere rassen die werken onder de vzw BWP, verandert er niets. Bij de Belgische Rijpony, het Tuigpaard België en de Dartmoor België, blijft het bij steekproeven. De Connemarapony België gaat verder met de controle van het vaderschap bij elk veulen. Gezien de omvang van de werking, de fysieke controles en de waarde van het gebeuren leek een algeheel onderzoek een overreactie. Het systeem voor de controle op vrijwillige basis zal wel aangeboden worden aan de fokkers van deze rassen.

Etienne Van Muylem

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken