Startpagina Covid 19

Copa-Cogeca bezorgd over tekort Europese eiwitrijke gewassen

Copa en Cogeca vragen de Europese Commissie om te voorkomen dat er door de coronacrisis tekorten ontstaan aan Europese eiwitrijke gewassen; en in het verlengde veevoeder. De koepelorganisaties voor boeren en coöperaties wijst op een kleiner areaal in de EU, dat ons afhankelijker maakt van importen. Ondertussen is de markt voor biobrandstoffen dusdanig ingestort, dat Amerikaanse en Braziliaanse bio-ethanol de markt dreigt te overspoelen.

Leestijd : 2 min

Het areaal eiwitrijke gewassen ligt volgens Copa en Cogeca in de EU nu 30% lager dan het topniveau dat werd bereikt in het teeltseizoen 2018/2019. Het gaat dan om gewassen zoals bijvoorbeeld soja, lupine, bonen en erwten. De teelt wordt al jaren gestimuleerd met als doel de afhankelijkheid van soja uit de VS en Zuid-Amerika te verminderen.

Doordat het areaal nu gedaald is, dreigt de afhankelijkheid van importen uit belangrijke productielanden en dan vooral de VS, Zuid-Amerika en India toe te nemen. In deze landen kan de pandemie nog versnellen. Het gevolg daarvan kan zijn dat de export vanuit deze gebieden niet kan of mag doorgaan. Als de EU dan zelf ook minder productie heeft dan gewoon, kan een klein probleem bij de VS, Zuid-Amerika of India al leiden tot een grote verstoring van de markt - met tekorten of rap stijgende prijzen tot gevolg.

Pedro Gallardo is voorzitter van de werkgroep oliezaden en eiwitrijke gewassen van Copa en Cogeca. De Europese Commissie kan volgens hem de productie kan op korte termijn helpen opvoeren door een beleidswijziging. Men zou ervoor moeten kiezen tijdelijk enkele beperkingen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op te heffen, bij stikstofhoudende gewassen in ecologische focusgebieden.

Biobrandstoffen

De EU’s toevoer van eiwitrijke co-producten zouden ook geraakt kunnen worden door een daling van de consumptie van voeding in de horeca. Maar vooral door een daling van de consumptie van biobrandstoffen op basis van raapzaad en zonnebloemolie. Dat laatste is gevolg van het feit dat er minder verplaatsingen met wagen of vrachtwagen zijn, door allerlei overheidsrestricties. De voorraadcapaciteit raakt dan vol waardoor ‘crushers’, die bijvoorbeeld van soja zowel olie als meel maken, hun activiteiten gaan terugschroeven.

Ondertussen is de oliemarkt ook nog eens ingestort. Deze week lag de prijs voor een vat ruwe olie in de VS zelfs even onder nul. Als de prijs van olie daalt, is het minder aantrekkelijk biobrandstof bij te mengen. De vraag naar biobrandstoffen neemt dus af. Het gevolg is dat in Brazilië en de VS grote overschotten van bio-ethanol (op basis van respectievelijk suiker en maïs) ontstaan.

Deze producten zouden naar de EU kunnen komen. Copa en Cogeca vragen de EU om maatregelen te nemen wanneer inderdaad een golf ethanolproducten naar de EU komt.

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken