Startpagina Covid 19

Belgapom schenkt wekelijks 25 ton aardappelen aan de voedselbanken

De Belgische aardappelverwerkers gaan elke week 25 ton aardappelen schenken aan de voedselbanken. Dat meldt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits in een persbericht. Vlaanderen betaalt voor het wassen en verpakken van de aardappelen.

Leestijd : 2 min

De Belgische aardappelsector exporteert naar meer dan 160 landen over de hele wereld. Doordat de horeca in binnen- en buitenland minder aardappelproducten afneemt, blijft de sector met heel wat niet-verwerkbare aardappelen zitten. Om daar deels aan tegemoet te komen, zal sectorvereniging Belgapom tot eind mei 25 ton aardappelen per week wassen, verpakken en ter beschikking stellen van de voedselbanken.

De landbouwers worden vergoed voor hun producten, omdat zij een overeenkomst voor afname hadden met de verwerkers. Die schenken de aardappelen nu, maar worden door Vlaanderen wel vergoed voor het wassen en verpakken. Belgapom becijferde eerder al dat naar schatting 1 miljoen ton aardappelen onverkoopbaar zou zijn door de crisis. “Onze aardappeltelers blijven door de genomen maatregelen met een grote stock zitten”, zegt Crevits. “Om te vermijden dat al dat uitstekend voedsel, waar ze zo hard voor gewerkt hebben, verloren gaat, hebben we een overeenkomst gesloten om 25 ton aardappelen per week te schenken aan de voedselbanken. Op die manier zullen gezinnen in armoede wekelijks voorzien worden van verse, lokale aardappelen. Een positieve actie in moeilijke tijden.”

Romain Cools, algemeen secretaris Belgapom, reageerde deze ochtend ook op Radio 1: “Door de coronacrisis is er momenteel een overaanbod van aardappelen. We zijn de grootste exporteur van diepvriesaardappelproducten ter wereld. Maar ook het binnenlands verbruik is fel gedaald, onder meer doordat horeca en restaurants door de coronacrisis gesloten zijn. Traditioneel eten we wekelijks wel eens frietjes, dat is momenteel weggevallen. De sector doet zijn best om zoveel mogelijk aardappelen een bestemming als voedsel te laten vinden. Onze hele aardappelketen is blij dat dankzij deze actie toch ook een deel van de aardappelgewassen naar de 460 verdeelpunten van Belgische voedselbanken kan beleverd worden gedurende de komende weken. Op die manier dragen we ook een steentje bij om de zwaksten in onze maatschappij lekkere en gezonde aardappelen te bezorgen.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken