Startpagina Akkerbouw

Tijd voor de onkruidbestrijding

Op het veld werd alles tot hiertoe in goede condities geplant en gezaaid. Toch zien we dat een natte winter zonder vorst zijn tol eiste naar de grondstructuur toe. Vooral op zwaardere gronden was het moeilijk om de bodem zaaiklaar te krijgen. Tevens is er regen nodig voor een goede opkomst in de zaaiteelten.

Leestijd : 7 min

Het zaai- en plantseizoen gaat razendsnel. Wie had half maart gedacht dat we eind april reeds meer dan de helft van de maïs zaaiden en het planten van aardappelen al naar zijn einde zou lopen?

Februari tot begin maart was extreem nat weet u nog? Volgens de waarnemingen van het KMI was de periode 1 januari tot half maart zelfs ‘record nat’. Maar sinds 11 maart kregen we nog weinig neerslag van betekenis. Gelukkig viel er op paaszaterdag 11 april over grote delen van het land een malse regenbui. Je ziet, op een maand tijd gingen we van zeer nat naar zeer droog. Dit mede door de wind die continu uit noordoostelijke richting kwam.

Recent werd de erkenning van thiacloprid ingetrokken. Deze actieve stoffen kennen we onder de namen. Calypso en Biscaya 240 OD. Gebruik kan tot 3/2/2021.

Aardappelen

In de aardappelteelt is het tijd voor de vooropkomst onkruidbehandeling. Dit is één van de weinige teelten waar de onkruidbestrijding volledig in de vooropkomst dient te gebeuren. Kijk volgens de omstandigheden voor een compleet schema aan voldoende dosis. Zeker in droge omstandigheden is het belangrijk dit tegen de opkomst te doen.

Nog te vaak worden schema’s in droge omstandigheden te vroeg gelegd. Volg de opkomst want bij frisse grondtemperaturen kan de opkomst lang op zich laten wachten.

Ook in de rassen zit er verschil. Challenger, Markies en Lady Clair zijn gekende trage kiemers.

Een bezakte rug is essentieel zeker in de zanderige grondsoorten. Uiteraard is het ideaal te spuiten op een bezakte vochtige rug of kort voor regen. Maar praktisch gezien is dit niet altijd mogelijk.

We hebben 8 actieve stoffen beschikbaar (clomazon, aclonifen, metribuzin, flufenacet, diflufenican, metobromuron, prosulfocarb en pendimethalin). Een mix van een viertal vormt een goed schema en sluit het volledige onkruidspectrum af.

Proman, Defi en Artist hebben veel vocht nodig.

Centium 360 CS en Challenge hebben het minste vocht nodig om toch werkzaam te zijn en vormen bij voorkeur dan ook de basis indien het droge omstandigheden zijn. Bij Challenge passen we beter op naast vlas, koolsoorten, bieten, aardbei, fruit en serres vanwege de kans op het ‘Petrichor’-effect.

Het ‘Petrichor’-effect ontstaat wanneer we kort na regen, zonnig en warme uren krijgen met lichte bries. Dan vormt er zich een aerosol (waterdamp) met deeltjes actieve stof die over buurtgewassen kan waaien en zich daar afzetten. Bij stijgende temperaturen valt dit niet te onderschatten! Vloeibare stikstof toevoegen kan deze actieve stof meer doen kleven.

Schema’s zijn er met de beschikbare moleculen genoeg te maken. Wees zorgvuldig met Tavas (diflufenican + metribuzin) want dit middel kan bij intense regen neerslaan naar de wortels en groeiremming geven. En dit niet alleen in de eersteblad-etage maar het effect gaat zelfs 2 à 3 blad-etages hoog.

Met de metribuzinhoudende middelen moeten we de rasgevoeligheid kennen. Voor zekerheid hier rond: informeer bij je fytohandelaar.

Innovator, VR808 en Frieslander behandel je beter zonder dit middel. Ook indien er koolsoorten als volgteelt komen moet je oppassen met de dosis metribuzin.

Indien er reeds onkruid staat dat 2 echte blaadjes heeft, voegen we beter een ‘afbrand’-middel toe. Vroeger deden we dit met een goedkope Reglone of ander diquat houdend middel. Nu doen we dit met Gozai, Kabuki...

Indien we nu reeds grassen zien groeien kunnen we dit met Roundup corrigeren indien de opkomst nog minsten 5 cm ver zit.

Indien niet dan gaan we dit in na-opkomst met duurdere typische grassen middelen doen. De kans om het goedkoop met Roundup op te lossen heb je verkeken. Een les voor volgend jaar!

Erwten: links gezond, rechts kiem aangetast door kiemschimmel.
Erwten: links gezond, rechts kiem aangetast door kiemschimmel. - Foto: LVC

Erwten

De eerst gezaaide erwten voor de diepvriesindustrie staan mooi. Deze kenden een vlotte opkomst wat gewenst is om geen kiemschimmels toe te laten.

Na de vooropkomstbehandeling is het nu tijd voor eventuele correctie. Dit doe je best in het stadium van 10 cm grootte. Dit kan met Basagran (bentazon) en Butizyl (MCPB). Bijvoorbeeld 1 kg Basagran + 1,5 l Butizyl.

Indien er nog een grassenprobleem is, kan dit met grassenmiddelen maar let op de veiligheidstermijnen!

Vlas

Alle vlas is gezaaid. Op enkel percelen na die herzaaid werden, kwamen vele velden zeer mooi op. Enkel in zwaardere poldergronden is dit niet zo. Na de vooropkomst onkruidbehandeling en de behandeling tegen aardvlooien ‘springers’ is het vanaf nu tijd om onkruidcorrectie te doen.

Een gewashoogte van 5 à 10 cm is ideaal.

Een standaard combinatie van 20-30 cc Gratil (amidosulfuron) + 200-300 cc Xinca (bromoxynil) + 15-20 g Allie/Deft/Savvy/Isomexx/… (metsulfuron-methyl) is meestal nodig en voldoende. Deze laatste werkt vooral tegen doorlevende (wortel-)onkruiden.

Hussar Ultra wordt meer en meer verlaten doordat het zaad van deze behandelde percelen niet in de diervoeding mag komen en dit net een grote afzetmarkt is voor dit lijnzaad.

Kiemlobben met schade van aardvlo in vlas. De echte bladeren zijn vrij van schade.
Kiemlobben met schade van aardvlo in vlas. De echte bladeren zijn vrij van schade. - Foto: LVC

In de praktijk geeft Xinca in het schema bewezen Hussar Ultra zeer goed en veilig te kunnen vervangen.

Bij grotere melganzevoet kan de toevoeging van 200 cc MCPA per ha Tegen grasachtigen kan Agil 1 l of Centurion 0,5 l of Select Prim 1 l per ha.

Insectenbeheersing in bieten

De bietenzaai is afgerond. Tijd dus voor de onkruid- en insectenbestrijding. Let vooral op dit laatste niet te vergeten want er zijn dikwijls insecten waar te nemen op bieten zelfs reeds vanaf rozetstadium. Dit is dus het begin van de echteblaadjesgroei.

IPM verplicht ons eerst waar te nemen of er minstens 2 luizen per 10 bieten planten zitten en dit op 40 planten. Maar is dit nog redelijk bij virusoverdracht? Waarnemingen hangen sterk af van waar en vooral wanneer je dit doet. Percelen in open velden kennen steeds minder druk dan naast hagen, bomen en tuintjes. En het beeld van de gezond groeiende groenbemesters dit voorjaar vol luizen doet nadenken over waar deze nu zitten. Ook het tijdstip van waarnemen is zeer belangrijk. Enkel in volle zon in de namiddag is deze waarneming zinvol als beslissingsbasis.

De suikerfabriek van Fontenoy (Iscal Sugar) stuurde op 24 april naar al zijn planters een brief om aandachtig te zijn. Ook stond hierin het advies van het Bieteninstituut weergegeven om pyrethroïden links te laten liggen en direct voor de Teppeki en Movento te gaan bij bestrijding van luizen. Hierbij richten ze zich enkel op luizen maar vergeet niet dat ook kevers en aardvlooien veel schade kunnen doen en deze middelen daar geen werking tegen hebben. Wees dus aandachtig.

Luizen in rozetstadium van de biet.
Luizen in rozetstadium van de biet. - Foto: LVC

Onkruidbestrijding in bieten

De gekende FAR-toepassingen in de na-opkomst starten best indien het eerste onkruid wordt waargenomen. Korte intervallen (6 dagen) maar vooral ‘s morgens vroeg behandelen vergroot de werking in droge omstandigheden. We zitten in het laatste desmedifam-seizoen, hou hier rekening mee.

Als aanvullingen op Betanal/Goltix of Betanal/Pyramin mengsels heb je de keuze. Safari kan vanaf opkomst aan 15 g vanaf rozet aan 20 g vanaf 2 echte blaadje aan 25 g dit zowel op suikerbieten als voederbiet. Vooral bij kamille, klein kruiskruid, bingelkruid, hondspeterselie, amaranten, haagwinde is dit nodig.

Matrigon (clopyralid) kan ook maar versterkt meest tegen zwaluwtong, perzikkruid, veenwortel en melkdistel. Meestal zijn dit latere onkruiden. Zwaluwtong kan reeds vanaf het eerste FAR-moment zichtbaar zijn. Maar dan is toevoeging van Venzar een betere keuze. Vanaf 2 bladstadium kan Matrigon aan 500 cc. De totale dosis Matrigon is maximaal 1,8 l per jaar.

Kiemend onkruid  bij kleine  bietenplanten .
Kiemend onkruid bij kleine bietenplanten . - Foto: LVC

Venzar (lenacil) versterkt op herik, dovenetel, kleefkruid, uitstaande melde, zwaluwtong, nachtschade, perzikkruid, varkensgras, klein kruiskruid… Dit zal vanaf volgend seizoen zonder desmedifam dan ook een belangrijke molecule worden. Aangezien deze vooral hetzelfde onkruidspectrum op zich neemt.

Venzar is wel agressiever op voederbieten en bodems met lage humuswaarden. Hier dient men de dosis dan ook op aan te passen. Let op deze molecule is zuiver zowel in poedervorm aan 80%, als vloeibaar aan 50% beschikbaar. Ook in een aantal mengsels zoals Betanal Maxxpro en Safari Duo active zit deze actieve stof.

Avadex (tri-allaat) versterkt de melganzevoet, uitstaande melde behandeling en kan vanaf kiemlob aan 0,5 l. In droge omstandigheden boost dit bodemmiddel de contactwerking van de Betanals.

Schorseneer

In de schorseneerteelt kunnen we ook aan de na-opkomst onkruidbestrijding beginnen. CIPC is bruikbaar in kiemlobstadia. Voor we met Sulcogan en andere middelen beginnen, wachten we tot we de eerste echte bladeren zien. Schorseneer komt eerst met 2 kiemlobben boven. Pas daarna zien we het eerste echte blad. Pas dan kunnen we met sulcotrionhoudende middelen starten.

Uien

Ook de na-opkomst in zaaiuien is aan de orde. Hier kunnen we kiezen uit Pyramin, CIPC, Stomp Aqua, Starane Forte, AZ 500, Bromotril SC. We maken de keuze afhankelijk van weersomstandigheden en weertype.

Groene perzikbladluis op biet in rozetstadium + kleine onkruidontwikkeling.
Groene perzikbladluis op biet in rozetstadium + kleine onkruidontwikkeling. - Foto: LVC

Kolen

De koolvliegdruk stijgt reeds naar een eerste vluchtpiek en traditioneel volgt dan ook een ei-afleg.

We houden deze eitjes beter goed in het oog. Bij warm en vochtige grond zullen hier na 15 à 20 dagen larven uitkomen. Indien het koud en droog blijft, zullen veel minder eitjes larve worden. Men kan dit volgen via de kleur. Verse eitjes zijn mooi wit, oudere rijpere worden gelig. Afgestorven eitjes zijn bruin.

Onze plantbakbehandelingen werken 4 à 5 weken indien deze goed werden uitgevoerd.

Vanaf onze bloemkolen en broccoli een 4-tal weken geplant zijn, controleren we dus best de ondergrondse toestand.

Bedenking

Blijft corona onze landbouwprijzen teisteren? Eten mensen plots zoveel minder? In landbouwmiddens worden hierover luid vragen gesteld. Is het enkel de angst die onze prijzen in een wurggreep houdt. Europa waar ben je nu? In gans de coronacrisis die ons treft, voerde Europa amper medische en financieel ondersteunde maatregelen in.

Van Ceunebroeck Lieven

Lees ook in Akkerbouw

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken