Startpagina Covid 19

Thomas Truyen zaait als eerste boer in ons land kikkererwten

Thomas Truyen, bekend van Limagrain, start met de teelt van kikkererwten en kidneybonen. Wat die eerste teelt betreft, gaat het om een primeur. “Succes is uiteraard niet gegarandeerd. Maar het is belangrijk om onze eigen voedselvoorziening zoveel mogelijk in eigen land te houden.”

Leestijd : 3 min

Bij Limagrain is Thomas Truyen technisch en marketingmanager, en onder andere gespecialiseerd in maïs en zaadontsmettingen. Limagrain (LG Seeds Belgium) veredelt en vermarkt zaden vanuit het West-Vlaamse Avelgem. In bijberoep is Thomas Truyen ook landbouwer in de Zwalmstreek in de Vlaamse Ardennen. Daar heeft hij een primeur beet: als eerste boer in ons land zaaide hij een perceel met kikkererwten in. “Het gaat voor alle duidelijkheid om een persoonlijk project én mijn eerste project in de landbouw- en voedingssector.” De kikkererwten zijn gezaaid, het is nu wachten op de opkomst.

Teelt van peulvruchten

Half mei volgt nog een experiment. “Dan ga ik nog een perceel met nierbonen of kidneybeans inzaaien. Deze twee peulvruchten hebben niet alleen de tijdsgeest mee. Ook ILVO en Inagro werken graag samen om die teelten van peulvruchten ook bij ons te telen.”

“Peulvruchten is een verzamelnaam voor onder andere bruine bonen, kapucijners, limabonen, kidneybonen, lupinen, spliterwten, kikkererwten, linzen en soja”, duidt Veronique De Mey van Inagro. “Het zijn de zaden uit de peulen van een vlinderbloemige plant. Peulvruchten zijn vlinderbloemigen die stikstof uit de lucht vastleggen. Hierdoor kunnen ze ook op schrale en droge gronden nog voor hoge opbrengsten zorgen.”

“De consumptie van deze lekkere en gezonde eiwitbronnen neemt snel toe. Bij vegetariërs, veganisten en flexitariërs waren ze al goed bekend maar de laatste jaren is ook het brede publiek voor deze delicatessen gevallen”, verantwoordt Thomas Truyen zijn project.

Deze producten werden tot voor kort echter niet in ons land geteeld. “Ze moeten massaal ingevoerd worden uit verre landen als China, Canada en Turkije. Veel voedselkilometers dus en niet goed voor onze ecologische voetafdruk en onze lokale boeren blijven met lege handen achter. Daar wil ik iets aan veranderen.”

Het project gaat dus veel verder dan een nieuw teelt. “Graag wil ik met mijn project de consumenten van kikkererwten en kidneybonen een lokaal en (h)eerlijk alternatief aanbieden. Bovendien vind ik dat we iets dat zo belangrijk is als onze voedselvoorziening zoveel mogelijk in eigen land moeten houden. Dat maakt ook de coronacrisis vandaag heel duidelijk.”

Via de korte keten

Verder wil Thomas Truyen ook de afzet en verkoop van die kidneybonen en kikkererwten op een duurzame en ecologische manier aanpakken. “Deze erwten en bonen zullen verkrijgbaar zijn via de korte keten, natuurwinkels en bulk stores of verpakkingsarme winkels.” Een nieuwe teelt brengt veel vragen en uitdagingen met zich mee. “Succes is uiteraard niet gegarandeerd. De allerbelangrijkste - en meest onbekende - factor is dan nog het weer. De erwtjes en bonen houden van de zon en van de warmte. Ik duim dan ook voor een warmte lente en zomer.”

Thomas Truyen deelt zijn ervaringen op de Facebook- en Instagrampagina Peans and Beans.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken