Startpagina Economie

SALV wil duidelijkheid rond Limburg project

De SALV is in een advies bezorgd over de toepassing van de procedure van complexe projecten om de Noord-Zuidverbinding in Limburg te realiseren. De adviesraad is positief dat een landbouwgerichte ambitie in het brede doelstellingenkader is opgenomen. Die ambitie behoeft volgens haar echter wel verduidelijking.

Leestijd : 1 min

De Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) adviseert de beleidsmakers, in hoofdzaak de Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement, over landbouw en visserij in de brede zin van het woord. Het Limburgse project beoogt een fundamentele verbetering van diverse mobiliteitsvormen (auto, vrachtauto, openbaar vervoer, fiets) tussen Hasselt en Pelt.

Centraal in deze hertekening staat de N74, en de ontwikkeling van een performant openbaar vervoersysteem in de regio. Doel is meer economische kwaliteit en woonkwaliteit in dorpen waar de N74 doorheen leidt. Tegelijk wil het project de natuurwaarden in de regio verbeteren. Via grote Speciale Beschermingszones, zogeheten VEN-gebieden en natuurreservaten worden grote eenheden natuur beleidsmatig en juridisch beschermd, zowel op Vlaams als Europees niveau.

Een overtuigende invulling van de landbouwgerichte ambitie vereist volgens het SALV een verbeterde doorvlechting in het onderzoeksopzet van het complex project, alsook een zo vroeg mogelijke beoordeling van de effecten. ‘Verduidelijk de effecten van natuurontwikkeling en -compensaties op de landbouw’, aldus de SALV. ‘ Specificeer daarom de natuurgerichte ambities en bouwstenen, en verhelder hun verband met de relevante, bredere doelstellingenkaders voor natuur.’

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken