Startpagina Covid 19

Trump wil slachthuizen verplichten open te blijven

Donald Trump wil Amerikaanse slachthuizen dwingen open te blijven. De Amerikaanse president gebruikt daarvoor een oude wet uit de Korea Oorlog, de ‘Defense Production Act’. Trump wil koste wat kost voorkomen dat door talloze sluitingen van slachthuizen in de VS over enkele weken een tekort aan vlees ontstaat, en veehouders hun dieren niet kunnen afvoeren.

Leestijd : 3 min

Als er 1 land is waar men graag vlees eet, is het wel de VS. De gemiddelde Amerikaan eet ruim 110 kg vlees per jaar. Alleen de Argentijnen, Uruguayanen en Brazilianen – echte rundvleeslanden – komen in de buurt. Trump staat zelf ook bekend om zijn voorkeur voor een sterk carnivoor dieet. In 2007 lanceerde de vastgoedmagnaat uit New York zelfs de ‘Trump Steak’, wat overigens geen succes werd.

Vleestekorten in supermarkten

De afgelopen weken groeit de vrees dat de coronacrisis leidt tot vleestekorten. Dat komt omdat een hele serie slachterijen van groot tot klein zijn gesloten vanwege besmettingen onder personeel, of omdat er personeelstekorten zijn vanwege quarantainemaatregelen. Veel buffers zijn er niet. De sluitingen volgen op een periode waarin slachterijen hun capaciteit terugschroefden vanwege de sluiting van vooral restaurants.

Het gaat bij de Amerikaanse sluitingen ook om de grootste spelers in de markt. Een varkensslachterij van Tyson Foods in Iowa werd bijvoorbeeld gesloten nadat veel werknemers besmet bleken te zijn met het coronavirus. Smithfield Foods sloot een varkensslachterij in South-Dakota. Het is het topje van de ijsberg, want voor kleine slachterijen is het vaak veel lastiger operationeel te blijven.

Soms worden slachterijen weer geopend. JBS sloot een runderslachterij in Colorado waar 100 mensen waren besmet, maar heropende deze onlangs na grondige reiniging. Speelt de problematiek in België? Niet echt, zo bleek nadat we eerder belden met enkele slachterijen in ons land. Sanitaire standaarden zijn hoger en personeel gaat door de sociale bescherming minder snel ziek naar het werk.

Voor Amerikaanse consumenten dreigen in het slechtste geval tekorten en in het beste geval torenhoge prijzen. Tyson Foods, ’s werelds grootste producent van kippenvlees en een grote producent van rundvlees en varkensvlees, waarschuwt dat “de voedselketen op breken staat.”

Veehouders zien geld verdampen

In de VS dreigen al duizenden veehouders direct in de problemen te komen omdat niemand de dieren meer ophaalt. Iowa is de belangrijkste landbouwstaat van het overwegend agrarische Middenwesten. Haar gouverneur en senatoren, partijgenoten van Trump, waarschuwden in een brandbrief al dat als slachthuizen gesloten worden boeren blijven zitten met een waanzinnig probleem. Ze hebben niet alleen geen inkomen, ze moeten dieren uiteindelijk zelf doden op de boerderij en dan laten afvoeren naar destructiebedrijven. Enkele miljoenen kippen zouden al zijn geruimd, schrijft de Washington Post.

‘Nationale veiligheid’

Voor Trump is een tekort aan vlees zeker in een verkiezingsjaar politiek onwenselijk. In november gaan Amerikanen normaal gezien naar de stembus. De belangrijkste troef die Trump tot de coronacrisis uitspeelde: een fantastisch presterende economie. De cijfers waren ook indrukwekkend maar het coronavirus maakt alles anders.

Om lege schappen te voorkomen grijpt hij terug naar een instrument uit de Korea Oorlog, bedoelt om de nationale veiligheid te garanderen. De wet die Trump wil gebruiken, komt erop neer dat de overheid bepaalt of een bedrijf mag sluiten of niet. Eerder al bracht Trump de wetgeving in stelling om beademingsapparatuur die het Nederlandse Philips in de VS maakt, te kunnen confisqueren. Met de wet in de hand dwong zijn regering ook autobouwer General Motors beademingsapparatuur te gaan maken.

Bedrijven beschermd

Het Witte Huis benadrukt dat het bedrijven die open moeten blijven ook in staat zal stellen dat op een veilige manier te organiseren. Het is ook een eis van de vakbond voor de voedingssector UFSWU. De vakbond komt op voor circa 250.000 werknemers, en stelt dat 6.500 werknemers zijn geïnfecteerd of blootgesteld aan corona. Ook worden bedrijven door het besluit van Trump juridisch beschermd mochten ze in de problemen komen door open te blijven.

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken