Startpagina Edito

Edito: gelijk hebben, maar geen gelijk krijgen

Gelijk hebben, maar geen gelijk krijgen: het lijkt wel een episode uit het dagelijks leven tussen mijn echtgenote en mijzelf. Het

overkwam deze week echter ook Fedagrim bij de Raad van State.

Leestijd : 2 min

Fedagrim, de federatie van de toeleveranciers van onder andere machines voor de landbouw en groenvoorziening, maakt zich al enige weken boos over de oneerlijke concurrentie van hypermarkten en doe-het-zelf zaken met de gespecialiseerde land- en tuinbouwdealers. Door de coronamaatregelen mogen de laatsten hun showrooms nog niet openen voor particuliere klanten en zien ze net in het topseizoen dalende inkomsten.

De kritiek lijkt op die van binnen de wereld van tuincentra, waar enige tijd ook maar enkele ketens - namelijk zij die een bepaald percentage van hun omzet met voeding verdienen - open mochten. Het leidde tot felle kritiek van de sierteelt, want net die enkele ketens die wel open mochten, kregen letterlijk een file aan klanten te verwerken.

Fedagrim ving het gemor onder zijn leden op en ondersteunde hen door naar de Raad van State te stappen om het Ministerieel Besluit van 18 april te schorsen. Het schorsingsverzoek op grond van uiterst dringende noodzakelijkheid werd vorige week ingediend. Het Auditoraat van de Raad van State heeft in zijn advies voorgesteld om het Ministerieel Besluit niet op te schorten, hoewel het verzoek wel degelijk ontvankelijk en gegrond wordt geacht.

Het Auditoraat steunt zijn advies op een belangenafweging. Volgens die belangenafweging kan worden beslist om een gegrond verzoek tot schorsing niet in te willigen indien de nadelen van een schorsing niet opwegen tegen de voordelen. In zijn advies spreekt het Auditoraat onder meer over het risico op verwarring, chaos en vermindering van het draagvlak voor de genomen coronamaatregelen indien op het schorsingsverzoek zou worden ingegaan. Bovendien, aangezien de maatregelen sowieso slechts van toepassing zijn tot en met 3 mei a.s., zal een schorsing volgens het Auditoraat weinig voordelen bieden.

Daar sta je dan: gelijk hebben, maar geen gelijk krijgen. Bijzonder pijnlijk! Tussen mijzelf en mijn echtgenote wordt dit verschil vaak opgelost met een ontbijt op bed, boeket bloemen of dineetje. Lukt dit niet dan nemen we het wel voor lief met de mantel der liefde. Maar je betaalt er geen rekeningen mee. Net dit ervaren de gespecialiseerde verkopers van tuinmachines dezer dagen bijzonder hard. Een bittere pil om te slikken.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken