Startpagina Pluimvee

Nederlandse ophokplicht opgeheven

In Nederland is de landelijke ophokplicht voor de pluimveehouderij opgeheven. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten bekend gemaakt. Het risico op insleep van hoogpathogene vogelgriep is zoveel afgenomen dat de maatregel niet langer noodzakelijk is. Dat schrijft minister Schouten in een brief aan de kamer. De ophokplicht is 2 maanden van kracht geweest.

Leestijd : 1 min

De ophokplicht werd op 12 februari 2020 ingesteld om te voorkomen dat bedrijven in Nederland besmet raakten door introductie van het virus via wilde vogels. Verschillende Europese landen hadden te maken met besmettingen bij commercieel gehouden pluimvee. Sinds de verlenging van de ophokplicht zijn er geen uitbraken in en nabij Nederland gevonden.

De laatste uitbraak in Duitsland was op 31 maart 2020 in de Duitse deelstaat Saksen. De weersomstandigheden zijn inmiddels ongunstig voor het virus, aldus het Nederlandse landbouwministerie. Bovendien is de voorjaarstrek van wilde watervogels inmiddels in volle gang en verdwijnen wilde watervogels uit Nederland. In Nederland geldt overigens nog steeds een verplichting tot een tweede reiniging en ontsmetting voor transportmiddelen voor gevoelige diersoorten uit de landen met uitbraken van vogelgriep. Daar wordt door de NVWA, de Nederlandse FAVV, op toegezien.

Jan Cees Bron

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken