Startpagina Covid 19

Europese melkveehouders willen met acties aandacht voor de juiste EU-crisisinstrumenten

Vrijwillige productieverlagingen: Ja - Steun voor opslag: Nee. Europese melkveehouders kondigen op donderdag 7 mei in heel Europa campagnes aan voor het juiste crisisinstrument en tegen misleidende maatregelen van de Europese Commissie.

Leestijd : 2 min

Het besluit om de melkcrisis aan te pakken met de activering van steun voor particuliere opslag en zonder gecoördineerde productieverlagingen op EU-niveau is verkeerd", zegt Erwin Schöpges, voorzitter van de European Milk Board (EMB), die een duidelijk standpunt uitspreekt over de EU-maatregelen voor de landbouwsector.

Productie verminderen

Terwijl de EU-markt wordt overspoeld met melk en de prijzen zich in een neerwaartse spiraal bevinden, is een vermindering in de hele EU van de hoeveelheid geproduceerde melk het enige dat marktverlichting kan brengen. Het opslaan van verwerkte producten zoals melkpoeder, boter en kaas zal de prijsdruk voor melkveehouders niet verminderen, omdat die producten onderdeel blijven van het overaanbod van melkproducten. Dat stellen de Europese melkveehouders.

“We gaan onze teleurstelling uitspreken over dit huidige, misleidende besluit van 7 mei, met melkcampagnes in veel Europese landen”, zegt Schöpges. “Deze demonstraties zullen ook een constructieve oproep aan de Europese Commissie zijn om onmiddellijk in de hele EU vrijwillige productieverlagingen te activeren.

Huidige crisissituatie

Zoals EMB-vicevoorzitter Sieta van Keimpema uitlegt, moet een dergelijke regeling voor volumevermindering door de EU worden gecoördineerd om een ​​alomvattend effect te hebben. “De EU heeft ook organisaties zoals branche- en producentenorganisaties (IBO's-PO's) tijdelijk toestemming gegeven om productiereducties te plannen, maar in de huidige crisissituatie heeft dit geen zin”, vervolgt Van Keimpema.

Lieven Vancoillie/EMB

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken