Startpagina Paarden

Stal De Warande uit Sint-Kruis-Winkel

In 1999 kocht Daniël Saey uit Sint-Kruis-Winkel zijn allereerste Fries: een 2-jarige merrie die verraste door haar rustige aard. In die tijd stond er op de boerderij nog rundvee en die eerste Fries kwam via een slager uit ‘s-Hertogenbosch aan wie men dikbillen verkocht. De merrie werd gedekt en zo werd ‘Stal de Warande’ geboren. Sinds 2006 huizen er enkel nog Friese paarden.

Leestijd : 2 min

Waarom Friese Paarden? Daniël: “Friese paarden zag je in de jaren 90 niet zo vaak in België en het leek ons leuk om een uniek zwart paardenras te hebben. Het lieve karakter van ons eerste Friese paard sprak ons onmiddellijk aan en al snel volgde de aankoop van meerdere Friezen.” Zowel Daniël Saey als beide dochters Annick en Veronique hebben meerdere Friese paarden in hun bezit. Momenteel bestaat hun fokkerij uit 8 stermerries en 1 kroonmerrie waarmee gefokt wordt. Er werden dit jaar al 3 hengstveulens geboren.

Mooiste successen?

In 2006 werd Trienke van Noordwijk (Andries x Jakob) aangekocht als veulentje op een paardenmarkt in Nederland. Trienke was een mager veulentje, maar Daniël was onder de indruk van haar afstamming en zag potentieel. Trienke werd erg in de watten gelegd en werd een jaar later zowel jeugd- als dagkampioen in Zottegem. In 2010 werd Trienke ster met eerste premie en werd ze samen met haar merrieveulen verkocht. “Drie jaar later kregen we de kans om Trienke terug te kopen samen met haar drie veulens die ze intussen had gekregen en werd ze opnieuw ingeschakeld in het tweespan”, aldus Daniël.

Drie nakomelingen van Trienke doen het intussen erg goed in de dressuursport in Nederland: Romi van ‘t Hof ter Smissen, Oele van ‘t Hof ter Smissen en Benito van de Warande. Sinds vorige maand loopt Trienke opnieuw met een mooi veulen aan de hand: Mathieu van de Warande (Wimer x Andries).In 2017 werd Xandra van de Warande (een dochter van Trienke), jeugd- en algemeen kampioen in Ternat. Op diezelfde keuring kaapte Extisie van de Warande die dag ook de prijs weg voor het beste veulen.

Nog een droom?

Daniël: “We beleven elk jaar opnieuw veel plezier aan het fokken van meerdere veulentjes en aan de recreatieve ritjes met ons tweespan.” Ook de jonge paarden keuringsklaar maken doet Daniël Saey zelf en vaak met succes. “Onze grote droom is dat nog een nakomeling van Trienke van Noordwijk ster wordt, zodat onze favoriete merrie preferent wordt verklaard. Dat zou de kers op de taart zijn voor onze fokkerij”, besluit Daniël.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Louter uitblinkers, maar wie gaat dit jaar met de oppergaai aan de haal?

Paarden Het Europese Kampioenschap eind augustus in Milaan bracht misschien niet helemaal wat ervan verwacht werd, maar gelukkig zijn er in de springsport vele andere grote evenementen en daar waren de Belgische paarden wel op de afspraak. Zeges van Aken tot Zuidwolde, van Vancouver tot Sydney. Ook in 2023 regen de Belgische paarden de hoogtepunten aaneen. Tien van hen sprongen zich dermate in de kijker dat ze een nominatie voor het ‘Paard van het Jaar’ in de wacht sleepten.
Meer artikelen bekijken