Startpagina Actueel

Boerenbond: Landbouw is de échte dupe bij Industrie Groene Delle

Door de voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Zolder Lummen - Zuid gaf de Vlaamse regering op vrijdag 15 mei haar fiat voor de vestiging van industrie in het gebied de Groene Delle tussen Hasselt en Lummen. Zowel industrie als natuur zijn niet echt tevreden met het resultaat. Volgens Boerenbond is het nochtans de landbouw die écht reden tot klagen heeft want zowel voor industrie als natuur moet volgens de voorliggende plannen landbouw gronden afstaan.

Leestijd : 2 min

Boerenbond schetste de problematiek in een persbericht.

Bijkomende industrie

Het plan voorziet in een nieuw watergebonden industrieterrein van 27 ha, in het verlengde van het huidige industrieterrein Zolder-Lummen langs de E313. Het nieuwe bedrijventerrein maakt deel uit van het Economisch Netwerk Albertkanaal. Eerder werd er al een politiek compromis gesloten om niet het hele gebied, maar slechts een deel daarvan om te zetten in industrie. Ook het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (SALK), het actieplan dat moest zorgen voor een heropstart van de werkgelegenheid in Limburg na de Ford-sluiting, had daarop aangedrongen.

Natuur wordt gecompenseerd

In totaal moet 23 ha natuurgebied wijken. Daarvan wordt ter plaatste 13 ha gecompenseerd door aansluitend landbouwgebied om te zetten in natuur. Samen met de resterende 70 ha van de Groene Delle, waaronder ook de plas ’t Koet, wordt die 83 ha opgenomen in het Vlaams-Ecologisch Netwerk. Voor de 10 ha natuur die ter plaatse niet kan worden gecompenseerd, is er nog geen sluitende oplossing gevonden. “Uiteraard zal dit verlies ook onverwijld gecompenseerd worden”, aldus minister Demir.

Landbouw is de dupe

Naast de 13 ha die omgezet wordt in natuur en de 10 ha natuur die nog moet gecompenseerd worden omdat ze industrie wordt, zal landbouw hoogstwaarschijnlijk ook opdraaien voor de boscompensatie. Het Bosdecreet stelt dat voor bossen die een bijdrage kunnen leveren aan de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen de compensatie een drievoud van de ontboste oppervlakte is. Vandaar dat minister Demir nu al spreekt van een noodzakelijke compensatie van 60 ha. Op haar Facebook schrijft minister Demir ‘de ontwikkeling van dit gebied langs het Albertkanaal is een strategische keuze vóór een draaiende economie en vóór een beter klimaat’. Blijkbaar is voor de minister landbouw noch belangrijk voor de economie noch belangrijk voor het klimaat.

Boerenbond dient bezwaar in

Op de voorlopige vaststelling van het plan volgt nu een openbaar onderzoek van 60 dagen, waarin men zijn bezwaren kan kenbaar maken. Boerenbond zal dit ongetwijfeld doen en de beleidsmakers hierover informeren. “Wij staan er op dat de bebossing bij voorkeur gebeurt buiten agrarisch gebied en binnen de groene bestemmingen. Mocht er toch ook bebost worden in agrarisch gebied dan vragen wij dat er eerst een LER (Landbouw Effecten Rapport) wordt uitgevoerd om uit te maken welke percelen het minst nadelig zijn voor landbouw.”, zegt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Europese melkaanvoer komt moeilijk op gang in 2024

Economie De slechte weersverwachtingen doen momenteel niet veel goeds vermoeden voor de Europese melkproductie. Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 17 april met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten.
Meer artikelen bekijken