Startpagina Actueel

Vergoedingen voor beheerovereenkomsten 2019 uitbetaald

Op 30 april werden de vergoedingen voor de beheerovereenkomsten 2019 van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) uitbetaald. Samen ontvingen 3.569 landbouwers met een lopende beheerovereenkomst in 2019 14.334.751 euro. In ruil daarvoor namen zij op een oppervlakte van meer dan 11.344 ha maatregelen voor het milieu, de natuur en het landschap in Vlaanderen.

Leestijd : 2 min

Door het sluiten van een beheerovereenkomst geven landbouwers op vrijwillige basis en in ruil voor een vergoeding meer plaats aan natuur, bouwen ze aan het landschap of dragen ze hun steentje bij aan verschillende milieudoelstellingen: via gras- en bloemenstroken, hagen, houtkanten en andere houtige kleine landschapselementen, soortenrijke graslanden, of op de akkers en weides zelf. Die plekken vormen een thuis voor heel wat typische planten en dieren. Dat alleen al maakt ze waardevol. Daarnaast bieden de maatregelen ook veel voordelen aan de landbouw en de maatschappij: de zogenaamde ecosysteemdiensten of natuurvoordelen. Het gaat bijvoorbeeld om bestuiving, natuurlijke plaagbeheersing, waterzuivering, waterinfiltratie, waterberging, erosiebestrijding, koolstofvastlegging, enzovoort.

Overzicht van de uitbetaalde vergoedingen en arealen

Onderstaande tabel geeft het volledige bedrag aan vergoedingen uitbetaald in 2019 en de oppervlaktes/lengtes per type beheerovereenkomst weer. Ook worden de oppervlaktes/lengtes per type beheerovereenkomst van 2020 weergegeven. Die worden uitbetaald in 2021.

tabel betalingen BO 2019_VLM

Enkel de landbouwers die in 2019 beschikten over een lopende beheerovereenkomst en die tijdig een geldige en conforme verzamelaanvraag hebben ingediend, worden uitbetaald.

Belangrijkste beheerpakketten

Onderstaande tabel geeft weer welke 10 beheerpakketten de VLM in 2019 financieel het meest ondersteunde:

tabel belangrijkste beheerpakketten_VLM

Meer informatie over de beheerovereenkomsten, de verschillende beheerpakketten en aanvragen voor een beheerovereenkomst vind je op de pagina's over beheerovereenkomsten op www.vlm.be.

VLM

Lees ook in Actueel

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken