Startpagina Paarden

Marcel Willems met zijn zwarte paarden

“Ik heb alleen maar zwarte zelf gefokte paarden”, vertelde ons de bijna zeventigjarige Marcel Willems uit Zele-Heikant. In 2003 kocht hij zijn eerste zwarte merrie, Lotje d’Houtave, bij Peter Corty in Maldegem.

Leestijd : 1 min

Lotje was een product van de bruine Gamin du Major. Uit Lotje werd de zwarte Fientje van de Heihoeve geboren, afstammend van de blauwschimmel Otto van Brandevoort. Op haar beurt gaf Fientje Siska van de Heihoeve, vader is Joachim van ’t Hermeshof, toen ter dekking bij het Brabanderhof in Lier.

Siska is vorig jaar verkocht aan een nieuwe liefhebber uit Hamme St.-Anna, die ze inzet in zijn wijngaard, net zoals de wijboeren in Frankrijk. Van Siska heeft Marcel nog de eenjarige hengst Jack van de Heihoeve, product van de bruine Jim van ’t Roetaart. En wat doet hij met zijn paarden? Jaarlijks bewerkt hij als gepensioneerde zo’n 4 ha land. En hij doet er alles mee: van ploegen tot zaaien en aardappelen planten en hooien en meststof strooien, kortom alles. En niet te vergeten: zijn tochten met de koets. “Ik heb mijn hele leven tussen de dieren doorgebracht en mij er altijd goed bij gevoeld. Werken met mijn paarden is mijn lang leven”, aldus Marcel.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal

Paarden In de trekpaardenwereld zijn het meestal dezelfde stallen die de voorpagina’s inpalmen. Daarom is het goed dat we eens een bezoek brengen aan de minder bekende fokkers, die toch in stilte onversaagd proberen te fokken volgens hun eigen manier van denken en doen. Zo kwamen we terecht bij dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal, dicht bij Oudenaarde.
Meer artikelen bekijken