Startpagina Covid 19

Rikolto verwacht door ‘corona’ 700.000 euro minder opbrengsten

Rikolto heeft vanwege de coronacrisis alle fondsenwervende activiteiten tot nader order afgelast. De non-gouvernementele organisatie die wereldwijd boerenfamilies ondersteunt, verwacht daardoor een verlies aan inkomsten van 700.000 euro. De directie is bezorgd en vraagt mensen te doneren, ook omdat de crisis juist het kantelmoment kan zijn om een sterker voedselsysteem te bouwen.

Leestijd : 2 min

Rikolto ondersteunt boerenfamilies en hun organisaties. Het idee is dat kleinschalige boeren 70% van alle voedsel wereldwijd maken. Maar individueel staan ze zwak op de markt, waardoor hun potentieel onbenut blijft, vindt Rikolto. Het doel is dat ze zich via programma’s uit de armoede kunnen werken en tegelijk de toekomst van het voedsel veilig te stellen. Rikolto actief in Latijns-Amerika, Afrika, Azië en België. De organisatie telt ruim 150 werknemers en werkt met een budget van ruim 10 miljoen euro. Het grootste deel bestaat uit subsidies.

Dat fondsen nu teruglopen, is gevolg van het afblazen van fondsenwervende evenementen, zoals de 20 km run door Brussel, de het wielerevenement Rikolto Classics en Het Grootste Diner. Maar door de economische terugval en onzekerheid lopen ook de 'spontane' giften terug.

Tot in 2017 stond Rikolto, wat ‘oogst’ betekent in het Esperanto in België bekend als Vredeseilanden. Directeur Jan Wyckaert van Rikolto België zegt in een statement dat de tijden verwarrend en zelfs beangstigend zijn. ‘De wereld zal nooit meer dezelfde zijn. ‘Dit kan een kantelmoment zijn. Nu de wereld even is gestopt met draaien, is er witruimte om te herbronnen. Welke samenleving willen wij bouwen wanneer deze pandemie voorbij is? Wie spreekt over welvaart kan niet meer om een veerkrachtig zorgvangnet en een sterk voedselsysteem heen.’

Rikolto geeft toe dat de werking op de proef gesteld wordt. Boeren, partners en collega’s voelen zich wereldwijd genoodzaakt flexibel naar oplossingen te zoeken. De crisis bewijst volgens Rikolto dat ons eten kwetsbaar is. Bekijk hier een overzicht van de uitdagingen en oplossingen waar momenteel aan wordt gewerkt.

Een jaarverslag voor 2019 is er nog niet maar in 2018 heeft Rikolto 88 organisaties financieel ondersteund in 15 Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen. 62% van deze organisaties waren boerenorganisaties; de overige 38% bestond uit lokale ngo’s of netwerken waarin alle partijen die betrokken zijn in één sector (bv. cacao of groenten) zich verenigen.

In totaal werkte Rikolto met 102 boerenorganisaties, coöperaties of boerengroepen. Ze worden allemaal ondersteund in hun bedrijfsontwikkeling, maar ze krijgen niet allemaal financiering. Soms geeft Rikolto enkel specifiek advies of opleidingen. De meeste interventies zijn rechtstreeks gericht op leden van boerenorganisaties. Meer dan 67.000 mannen en 34.000 vrouwen hebben in 2018 steun ontvangen van Rikolto.

De organisatie werkte ook samen met overheden, onderzoeksinstellingen, investeerders en sociale kredietverstrekkers, en bedrijven. Die laatste groep ontvangt geen financiering.

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken