Startpagina Pluimvee

‘Tienduizenden gezonde fokhennen nodeloos naar de slachtbank’

De Landsbond Pluimvee vreest dat straks tienduizenden gezonde fokhennen voor niks naar de slachtbank worden geleid. Dit is volgens de organisatie gevolg van het afschaffen van het Salmonella-bevestigingsonderzoek bij fokpluimvee. Alle ouderdieren van vleeskippen, legkippen en kalkoenen lopen zo het risico slachtoffer te worden van een vals positieve salmonella status. Zo’n vals positieve test komt vaak voor.

Leestijd : 2 min

De Landsbond Pluimvee merkt op dat het verhaal van katje Lee leidt tot commotie, terwijl het het oorverdovend stil blijft rond het afschaffen van het Salmonella-bevestigingsonderzoek bij fokpluimvee. De afschaffing is gevolg van de wijziging in het Koninklijk Besluit van 27 april 2007 die op handen is. De wijziging is gebaseerd op een Europese Verordening. Deze laat niet meer toe om standaard nog een bevestigingsonderzoek te laten uitvoeren bij fokpluimvee waardoor er direct tot ruiming overgaan moet worden.

Sinds enkele jaren loopt een salmonellabestrijdingsprogramma bij fokpluimvee waarbij Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Salmonella Virchow, Salmonella Hadar, Salmonella Infantis en Salmonella Paratyphi B var. Java worden bestreden. Tot op heden werd er bij een positief resultaat, mogelijks veroorzaakt door een contaminatiefout, een uitgebreider bevestigingsonderzoek uitgevoerd om uitsluitsel te geven. Bevestigingsonderzoeken in de voorbije drie jaar toonde aan dat 30% van deze tegenonderzoeken vals positief bleken te zijn, in Nederland liep dit zelfs op tot 60%.

Het intrekken van het systematisch bevestigingsonderzoek is volgens de Landbond Pluimvee niet alleen onverantwoord door het doden van gezonde dieren in volle productie, het heeft bovendien verstrekkende financiële gevolgen voor het Sanitair Fonds en de betrokken vermeerderaar. De volksgezondheid wordt er bovendien niet mee gediend.

Daarom wordt er vanuit onze landbouworganisatie aan de Federale minister van Landbouw en Middenstand, Denis Ducarme (MR) gevraagd om samen met het FAVV dit opnieuw op te nemen met Europa om het nodeloos vernietigen van gezond fokpluimvee tegen te gaan door gerede twijfel vanuit een ruimere hoek te bekijken.

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken