Landelijke Rijverenigingen tijdens en na corona

Maude De Smedt, LRV-directeur. Kurkentrekker, paradepaardje van LRV.
Maude De Smedt, LRV-directeur. Kurkentrekker, paradepaardje van LRV.

Hoeveel aangesloten rijverenigingen en leden telt LRV?

We hebben ongeveer alles samen een 400 verenigingen, zowel ponyclubs als rijverenigingen. Momenteel tellen wij +- 9 000 leden.

Hoe hebben jij en de personeelsleden van LRV de voorbije periode doorgebracht?

Vooral vanuit ons kot, we hebben getracht de meeste personeelsleden van thuis te laten werken. Zeggen dat Corona onze werking heel erg treft, is een open deur intrappen. Het feit dat er voorlopig geen wedstrijden zijn, heeft een serieuze impact op de workload. We werden helaas genoodzaakt om de burelen te sluiten en werknemers op ‘technische werkloosheid’ te plaatsen. Met de versoepeling van 18 mei ll. zijn ook wij stilletjes weer opgestart. Er is terug permanentie op kantoor en we proberen positief vooruit te denken.

Wat heb je tijdens de voorbije maanden binnen LRV het meest gemist?

Ik kan niet ontkennen dat heel deze Coronacrisis een serieuze impact op mijn leven heeft. Vooral met het wegvallen van het sociale gebeuren heb ik het toch wel lastig. De wedstrijden, avondvergaderingen, het clubgebeuren, … Van heel druk … naar bijna ‘niets’. Van het ene moment op het andere … mijn pc en mijn werkplekje thuis zijn ineens heel vertrouwde gezichten geworden. LRV is meer dan een hobby, het is een levensstijl, alles daarrond wordt enorm gemist.

Heb je al een idee of er tijdens de zomer ruitertornooien kunnen doorgaan?

We moeten ook hier realistisch zijn, onze zomer zal er anders uitzien dan wat we gewoon zijn. We moeten eerlijk zijn naar onze organisatoren, want een tornooi geven vraagt enorme inspanningen, gronden, sponsoring, catering. Verenigingen nu op kosten jagen om daarna verlieslatend uit een tornooi te komen is gewoon geen goed uitgangspunt. Wel zijn we ervan overtuigd dat van het moment dat we terug wedstrijden mogen inrichten er ook wedstrijden zullen zijn voor onze leden. Achter de schermen hebben wij niet stilgezeten en zullen we zorgen voor een alternatieve kalender. We zullen de verenigingen steunen waar we kunnen: financieel, administratie, draaiboeken enz. Want ook nu hebben wij ze hard nodig: elke vereniging die een oefenterrein heeft om iets te organiseren is meer dan welkom. We beseffen maar al te goed: zonder verenigingen, geen wedstrijden. De provinciale en nationale kampioenschappen blijven op de kalender staan en we proberen positief te blijven: deze zullen zeker kunnen doorgaan, indien er geen tweede piek ons land bereikt.

Ben je niet bang dat ‘groepsdressuur’ (omdat er zolang niet meer geoefend kon worden) het na corona moeilijker zal krijgen?

Persoonlijk zie ik er weinig problemen in: verenigingen/clubs mogen vanaf heden hun clubtrainingen hervatten. Ik ben er dan ook zeker van dat de clubs de groepsdressuur niet in een hoekje steken. We moeten er ons van bewust zijn dat op de kleinschaligere wedstrijden, de groepsdressuur een moeilijk verhaal wordt, omdat die dressuur ook nog eens meer terreinen met zich zal meebrengen, maar op de kampioenschappen zullen we zeker ruimte voorzien voor onze groepsdressuur. Tenslotte hebben we ook hier geen echt fysiek contact en de paardlengte afstand blijft bewaard. De andere sporten: voetbal, wielrennen zullen ook ooit wel terug naar ‘normaal’ gaan.

Heb je geen schrik voor eventuele terugval van de paardensport?

Terugval zal er zeker zijn, deze is nu al te voelen, de handel ligt stil, de paarden lopen een achterstand op in hun opleiding, accommodaties zitten met de handen in het haar. Zoals vele sectoren is ook de paardensector zwaar getroffen. Vandaar is het uiterst belangrijk dat we in het najaar niet in een 2de lockdown geraken, dit zou fataal zijn.

Bernard Lenaerts

Meest recent

Meest recent