Startpagina Economie

Boerenbond vindt bebossingsplan Demir een gemiste kans

Als grootste gebruiker van de open ruimte werden de landbouwers en de Boerenbond op geen enkel moment betrokken bij de opmaak van het bebossingsplan dat Vlaams minister Zuhal Demir heeft voorgesteld. Boerenbond beschouwt dit als "een gemiste kans" en kan - op dit moment - dan ook niet anders dan ontgoocheld reageren op het plan, reageert de landbouworganisatie in een persbericht.

Leestijd : 2 min

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil 4.000 hectare nieuw bos realiseren tegen 2024. Ze trekt er 122 miljoen euro voor uit. "Wij hebben meermaals aangedrongen bij het kabinet-Demir om betrokken te worden bij de opmaak van dit plan. Zonder resultaat - de enige reactie was dat dit plan werd opgemaakt met de betrokken actoren. Blijkbaar ziet de minister de landbouwsector dus niet als een actor in de open ruimte in Vlaanderen", reageert Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker.

Bos realiseren in het agrarisch gebied verandert ook de agrarische structuur. Daarom moet steeds de impact op de professionele land- en tuinbouw in kaart gebracht worden. Zoniet wordt het agrarisch gebied verder versnipperd, wordt het zonevreemd gebruik nog verder gestimuleerd en hypothekeert dit op termijn de rechtszekerheid van de landbouwers die in coronatijden nochtans als een cruciale sector werden aanzien.

Deze aanpak staat ook haaks op de afspraken gemaakt in het Vlaams regeerakkoord, luidt het. Boerenbond vraagt dat het agrarisch gebied gevrijwaard wordt voor de professionele land- en tuinbouw zoals voorzien in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en verankerd in het Vlaams regeerakkoord én er dus in een eerste fase voluit ingezet wordt op de groene bestemmingen, waar blijkbaar nog veel mogelijkheden liggen.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken