Startpagina Actueel

12 ‘vijfsterrenlandbouwers’ uit Dijleland maken bedrijf aantrekkelijk voor dieren

Twaalf landbouwers uit het Dijleland hebben hun bedrijf, in het kader van het project 'Vijfsterrenlandschap voor Boer en Natuur', aantrekkelijker gemaakt voor dieren. Zo kwamen er 5.7 kilometer heggen en houtkanten, 51 (fruit-)bomen, een poel, 18 nestkasten en 3 hectare patrijzenakker in Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Huldenberg, Kortenberg, Overijse en Tervuren bij.

Leestijd : 2 min

“Twaalf landbouwbedrijven uit het Dijleland zijn de voorbije 2 jaar met ons aan de slag gegaan,” zegt Annabel Pennings van Regionaal Landschap Dijleland vzw. “Samen met hen werkten wij een plan op maat uit om hun bedrijf aantrekkelijker te maken voor verschillende diersoorten. In totaal kwamen er 5,7 kilometer heggen en houtkanten, 51 (fruit-)bomen, een poel, 18 nestkasten en 3 hectare patrijzenakker bij op 12 landbouwbedrijven in het Dijleland. De bedrijven sloten ook beheersovereenkomsten met de Vlaamse Landmaatschappij, bijvoorbeeld voor de aanleg van bufferstroken langs de heggen of voor botanisch beheer”.

"Samen met Europa en Vlaanderen steunden we dit plattelandsproject met een subsidie van 32.191 euro”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor landbouw, platteland en Europa. “Het feit dat deze landbouwbedrijven meer dan 5 kilometer heggen en houtkanten planten, toont aan dat zij erg begaan zijn met de natuur rondom hun bedrijf. Voor de landbouwer en het omgevende platteland brengt dit ook voordelen met zich mee, zoals bestuiving, plaagbestrijding, erosiebestrijding, een bufferende werking tegen klimaatverandering en een mooie inpassing in het landschap”.

“Onze natuur staat onder druk, ook in de open ruimte. Zo zagen akkervogels hun leefruimte verdwijnen door de oprukkende verstedelijking en de komst van de geïndustrialiseerde landbouw”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Net daarom steken we samen, in nauw partnerschap met onze landbouwers, de natuur een handje toe en geven we onze natuur dankzij deze investeringen extra zuurstof. Ingrepen zoals deze bieden rustplaatsen en nestgelegenheid binnen het landbouwlandschap en maken zo het landschap en de biodiversiteit meer divers en weerbaarder voor uitdagingen zoals droogte”.

“Binnen dit project plantten we aan ons bedrijf 160 meter gemengde heg en een hoogstamboomgaard met 40 fruitbomen”, zegt Tom Cockx, één van de vijfsterrenlandbouwers uit Tervuren. “Kleine landschapselementen zoals heggen, een boomgaard en bomenrijen maken dit landschap mooier. Bovendien zorgen ze voor schaduw voor onze koeien. In de heg zitten ook doornige soorten. Hier zitten vogels, zoals mezen, veilig voor hun vijanden, zoals eksters en katten. Hoe meer vogels we op ons bedrijf hebben hoe beter. Zij vangen bijvoorbeeld de fruitmotten die de appels en peren kunnen beschadigen en de vliegen die het vee treiteren. Zo zorgen ze voor een natuurlijk evenwicht. Onze nestkast voor wilde bijen zorgt voor extra bestuiving in mijn boomgaard”.

Het Regionaal Landschap Dijleland werkte een gratis wandeling met start in Vossem uit. Hiermee kan de wandelaar zelf het landschap vol boerennatuur ontdekken.

'Vijfsterrenlandschap voor Boer en Natuur' is een innovatief plattelandsproject met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en is een samenwerking tussen verschillende partners. Enkele van de realisaties kregen een subsidie van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF).

Lees ook in Actueel

Boerenbond-voorzitter sluit niet uit dat nieuwe acties volgen

Boerenprotest Lode Ceyssens, de voorzitter van Boerenbond, sluit niet dat er nieuwe protestacties van boeren zullen volgen, ‘als de genomen maatregelen niet snel worden omgezet in beleid’. Dat heeft Ceyssens maandag 18 maart gezegd in de marge van een persmoment in Wolvertem in Vlaams-Brabant.
Meer artikelen bekijken