Startpagina Covid 19

Alexander Claeys (BioForum): ‘Biosector minder getroffen door de coronacrisis’

Uit een bevraging van BioForum Vlaanderen bij haar leden blijkt dat de biosector minder zwaar getroffen wordt door de coronacrisis. De resultaten lichtte voorzitter Alexander Claeys toe. “Voor bijna de helft van de bedrijven steeg de omzet, voor 20 % was die stijging hoger dan 50 %.”

Leestijd : 2 min

Van 15 en 25 mei, midden de coronacrisis, hield BioForum Vlaanderen een grootscheepse rondvraag bij haar leden. Uit die enquête blijkt dat 80 % van de biologische landbouwbedrijven aangeven dat hun omzet in maart, april of mei niet daalde.

“Voor bijna de helft van de bedrijven steeg de omzet, voor 20 % was die stijging hoger dan 50 %”, zegt Alexander Claeys, voorzitter BioForum.

De 20 % bedrijven met een lagere omzet verkopen allemaal op markten of aan de horeca. “Voor de helft van die bedrijven daalde de omzet met meer dan 50 %. Voorlopig zien we in Vlaanderen geen prijsdalingen van de biologische landbouwprijzen.”

Verkoop via korte keten

Wat zijn de mogelijke verklaringen voor deze vaststellingen?

“De vraag naar verse bioproducten is gestegen, vanaf april sterker dan de algemene vraag naar verse voeding. Dat blijkt uit een onderzoek van VLAM. Er is vandaag nog relatief weinig verse bio in de foodservice en de horeca, waardoor de sluiting weinig gevolgen had voor de biolandbouwers.

Voor verwerkers en verdelers zijn de gevolgen van de sluiting van de horeca groter. Verder produceert de Vlaamse biosector vooral voor de lokale markt en heel beperkt voor export en zeker niet voor export buiten Europa.” Veel biobedrijven doen ook aan korte ketenverkoop.

Een derde van de biobedrijven verkoopt via die korte keten. “De hoeverkoop steeg overal. Verkoop via pakketten, voedselteams, Boeren en Buren steeg ook, met uitzondering van wie pakketten afzet op scholen en bedrijven. CSA-bedrijven geraakten vlugger vol, maar er werd ook meer geoogst, waardoor ze soms het gevoel hadden dat ze te weinig product hadden”, zegt Alexander Claeys.

Voor wie op markten verkocht, viel de verkoop stil. Ook een klein aantal verkoopt vooral aan horeca: ook voor hen viel de omzet weg.

Minder bijkomende kosten

Tot slot blijkt uit de rondvraag van BioForum-landbouw dat 20 % van de bedrijven aangaf dat ze duurder moeten aankopen (gaat deels ook over hoevewinkels die zelf inkopen). “10 % heeft kosten moeten maken voor beschermingsmaatregelen en 10 % heeft extra medewerkerskosten gehad. Meer verkoop in de korte keten betekent vaak ook meer personeel.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken