Startpagina Economie

Nederlandse met corona besmette nertsenbedrijven geruimd

In Nederland worden met Covid-19 besmette nertsenbedrijven vanaf vrijdag 5 juni geruimd. Het gaat om ten minste 7 bedrijven met 9 locaties. Men vreest dat licht besmette pups opnieuw vatbaar zullen zijn voor de ziekte. Daarnaast onderzoekt het kabinet of het zinvol eenmalig een stoppersregeling kan aanbieden. Van preventieve ruiming is geen sprake.

Leestijd : 2 min

Het besluit is genomen door ministers Carola Schouten van landbouw en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Ze namen het besluit op advies van een tweetal comités met zoönose-experts. Het ministerie van landbouw vergoedt via het Diergezondheidsfonds de waarde van de nertsen, die voor destructie naar Rendac gaan. De sectororganisatie NFE zegt begrip te hebben voor het besluit tot ruiming.

De nertsen worden getaxeerd aan de hand van actuele waardetabellen die zijn opgesteld door Wageningen Universiteit in overleg met sectororganisaties. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende diercategorieën: fokteef, fokreu en pup. De nertsenhouder krijgt psychosociale zorg aangeboden. Zijn stallen zullen een periode na de ruiming leeg moeten blijven en dan worden ontsmet.

De experts denken dat het virus langdurig kan blijven circuleren op nertsenbedrijven. Pups van geïnfecteerde moeders worden vaak niet ziek en krijgen antistoffen die afnemen in de loop van tijd, waardoor ze het virus opnieuw kunnen krijgen. Ze kunnen het dan weer doorgeven aan andere dieren of mensen. Vooral het feit dat het laatste nu gebeurd is, deed de aandacht voor het probleem in politiek Nederland toenemen.

Andere nertsenbedrijven

In totaal telt Nederland circa 140 nertsenhouderijen. De regering zegt geen juridische basis te zien voor een preventieve ruiming van nertsenbedrijven. Wel onderzoekt het kabinet of een eenmalige stoppersregeling kan worden ontworpen waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen.

Vlaanderen telt 16 pelsdierhouderijen die net als in Nederland op termijn sowieso moeten stoppen omdat de sector wordt verboden. Vooralsnog beperkt de Vlaamse regering zich tot het oproepen tot waakzaamheid. Ook heeft men een aantal aanbevelingen afgekondigd, zoals het vermijden van contact tussen mensen en nertsen, het dragen van een masker en het wassen van de handen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken