Startpagina Paarden

Trekpaarden in processies en stoeten

In de jaren ’80 werden de meeste praalwagens in stoeten en processies voortgetrokken door tractoren. Maar begin van de jaren ’90 kwam daarin verandering. Onder invloed van verenigingen zoals Het Werkend Trekpaard, de Vereniging voor het bevorderen van het Belgisch Trekpaard (VBBT), Het Aangespannen Trekpaard, Vereniging ‘De Brabander’, enzovoort werden de tractoren vervangen door de trekpaarden.

Leestijd : 1 min

Nieuwe liefhebbers stonden paraat om met hun trekpaarden deel te nemen aan alle mogelijke manifestaties. In stoeten en processies zoals De Hanswijkprocessie Mechelen, de Sint-Genovevaprocessie Steenhuffel, Sint-Paulusprocessie Opwijk, Onze-Lieve-Vrouw ten traan processie Kalfort, Heilige Bloedprocessie Brugge, stoet in Lennik n.a.v. de verjaardag van het bronzen trekpaardenbeeld op de markt, stoet in Grimminge n.a.v. verjaardag van Orange I, Ros Beiaardstoet Dendermonde, enz.

Gevolg: je ziet praktisch geen tractoren meer, maar praalwagens worden getrokken door onze trekpaarden. Geen stank meer, hoogstens een paardenvijg. Voor het voortbestaan van het Belgisch Trekpaard is deze evolutie niet onbelangrijk.

B.L.

Lees ook in Paarden

De fokkers belonen voor hun expertise

Paarden Begin vorig jaar wenste Landbouwleven een fijn 2022 toe aan Jan De Boitselier, manager van PaardenPunt Vlaanderen en paardenman pur sang. ‘Eigenlijk moeten we echt iets gaan doen om onze springpaardenfokkers te belonen voor hun inzet’, vernamen we toen. Dat werd dan vervolgd in april 2022, met de voorstelling van de Belgian Breeders Bonus.
Meer artikelen bekijken