Startpagina Paarden

Trekpaarden in processies en stoeten

In de jaren ’80 werden de meeste praalwagens in stoeten en processies voortgetrokken door tractoren. Maar begin van de jaren ’90 kwam daarin verandering. Onder invloed van verenigingen zoals Het Werkend Trekpaard, de Vereniging voor het bevorderen van het Belgisch Trekpaard (VBBT), Het Aangespannen Trekpaard, Vereniging ‘De Brabander’, enzovoort werden de tractoren vervangen door de trekpaarden.

Leestijd : 1 min

Nieuwe liefhebbers stonden paraat om met hun trekpaarden deel te nemen aan alle mogelijke manifestaties. In stoeten en processies zoals De Hanswijkprocessie Mechelen, de Sint-Genovevaprocessie Steenhuffel, Sint-Paulusprocessie Opwijk, Onze-Lieve-Vrouw ten traan processie Kalfort, Heilige Bloedprocessie Brugge, stoet in Lennik n.a.v. de verjaardag van het bronzen trekpaardenbeeld op de markt, stoet in Grimminge n.a.v. verjaardag van Orange I, Ros Beiaardstoet Dendermonde, enz.

Gevolg: je ziet praktisch geen tractoren meer, maar praalwagens worden getrokken door onze trekpaarden. Geen stank meer, hoogstens een paardenvijg. Voor het voortbestaan van het Belgisch Trekpaard is deze evolutie niet onbelangrijk.

B.L.

Lees ook in Paarden

Finale Longines FEI Jumping World Cup 2023/2024: ‘Koning’ Edward (BWP) overheerst iedereen!

Paarden De tweede opeenvolgende zege van King Edward en zijn Zweedse ruiter Henrik von Eckermann in de Longines FEI Wereldbeker Jumping, heeft zonder meer een Belgisch tintje. Je kan er immers altijd van uitgaan dat het paard presteert dankzij een heel getalenteerde ruiter. Enig welgeplaatst chauvinisme indachtig, denken wij echter meer in de richting van: wat zou de ruiter zijn zonder zo’n buitenaards getalenteerd BWP-paard?
Meer artikelen bekijken