Startpagina Economie

Copa en Cogeca: voedingslabels doen geen recht aan gezondheidsaspecten

Copa en Cogeca vrezen dat verplichte voedingslabels op de voorkant van verpakkingen misleidend kunnen uitpakken. Bovendien kunnen de labels de markt verstoren of het gebruik van producten die een onderdeel zijn van ons culturele en culinaire erfgoed ontmoedigen. Ze manen de Europese Commissie tot voorzichtigheid.

Leestijd : 2 min

Als onderdeel van de Farm-to-Fork-strategie wil de Europese Commissie voedingsbedrijven verplichten labels te plaatsen op de voorkant van hun product. Uit het label – een kleurcode van donkerrood tot donkergroen - zou moeten blijken of het product een gezonde keuze is. Copa en Cogeca vertegenwoordigen respectievelijk Europese boeren en agrarische coöperaties.

Ze zijn geen overtuigd voorstander van de verplichte labeling, die FOPNL wordt genoemd. Deels omdat er al veel labels zijn maar ook omdat het moeilijk is een label te ontwerpen dat recht doet aan de complexiteit van een gezond dieet. Copa en Cogeca onderschrijven de wens van de Europese Commissie om het eten van gezonde voeding aan te moedigen. Maar ze vrezen dat de gezondheidseffecten niet op wetenschap gestoeld zijn.

Volgens Copa en Cogeca is een kleurcode een versimpeling van de werkelijkheid. Zo werkt het tegen zeer voedzame producten, zoals olijfolie. De labels ontmoedigen ook het nuttigen van veel producten die een geografische herkomstbenaming kenne, zoals Parmaham of bepaalde kazen. De waarde van deze bijzondere producten bedraagt circa 77 miljard euro, aldus Copa en Cogeca, en zijn goed voor 7% van de totale voedingsomzet.

Secretaris-generaal Pekka Pesonen: “door alleen te focussen op een erg gelimiteerd aantal voedingsstoffen zoals suiker, vet en zout of de energie-inname, sluiten we voedingsrijke producten als honing uit en promoten we het gebruik van ongezonde producten zoals frisdranken gebaseerd op aspartaam.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken