Startpagina Schapen

Welkom Wolf: "Wolf in Duffel is jonge zwerver die verder zal trekken"

Ook Landschap vzw, de natuurvereniging achter de campagne Welkom Wolf, is ervan overtuigd dat de twee dode schapen in een weide in Duffel zaterdag het werk zijn van een wolf. Volgens bestuurder Jan Loos is het zonneklaar dat het gaat om een jonge zwerver, die uiteindelijk zal doortrekken naar een geschikter leefgebied.

Leestijd : 2 min

Zaterdagnamiddag trof een schapenhouder in zijn weide in Duffel twee dode en verschillende andere verwonde schapen aan. Uit de eerste vaststellingen van het Agentschap Natuur en Bos blijkt dat het wellicht om een wolf gaat: de manier waarop de dieren gedood waren en sporen in naburige akkers toonden dat aan. De laatste twijfel moet weggenomen worden door een DNA-onderzoek, maar daarop is het nog enkele weken wachten.

Ook voor Landschap vzw wijzen de sporen duidelijk naar de aanwezigheid van een wolf in Duffel. Dat besluit de vereniging achter Welkom Wolf op basis van onder meer enkele vage foto's van een grote hondachtige in de buurt. Zondagochtend ontving de vereniging bovendien een video waaruit zou blijken dat de wolf nog steeds in Duffel rondloopt. "Op de video zie je hoe de wolf wordt weggejaagd door twee paarden. Meteen besef je ook dat een volwassen paard niets te duchten heeft van een wolf, wel omgekeerd. Paarden kunnen een dodelijke trap uitdelen en wolven weten dat."

"Het is zonneklaar dat de nieuwe wolf een jonge zwerver is, op zoek naar een nieuw leefgebied", zegt afgevaardigd bestuurder Jan Loos. "De regio Duffel is zeker niet geschikt als permanent leefgebied voor wolven. Dat betekent dus dat deze wolf zeker zal verder trekken. Zolang hij dat niet doet - en dat kan nog even duren - gaan houders van schapen en geiten nog bange dagen tegemoet."

Aan diereneigenaars in de omgeving wordt aangeraden om schrikdraad te plaatsen. "Schrikdraad is de enige afdoende manier om schapen, geiten en ander huisvee te beschermen tegen wolven. Meteen zijn ze dan ook beschermd tegen aanvallen van loslopende honden, want die maken nog altijd veel meer slachtoffers dan wolven."

De waarneming in Duffel is al de vijfde in minder dan een half jaar tijd in de provincie Antwerpen. Op 31 maart werd nog een wolf gespot die vanuit Nederland kwam en in Herentals de brug over het Albertkanaal overstak. Later op de dag werd hij gefotografeerd in Herenthout en Wiekevorst.

Waar deze wolf vandaan zou komen, is voorlopig onduidelijk, maar Landschap vzw wijst op recente aanvallen op schapen in het Nederlandse Noord-Brabant. "Daar lijkt de rust nu teruggekeerd... Mocht deze wolf uit Nederland komen, dan is hij er net als zijn voorganger in geslaagd om het Albertkanaal over te steken."

Belga

Lees ook in Schapen

Mooie Belgische finale van de Ovinpiades 2023

Agribex Wat in 2019 begon met een voorzichtige toenadering vanuit de Waalse schapensector naar Vlaanderen, groeide uit tot een volwaardige wedstrijd voor jonge schapenherders met een Belgische finale op Agribex in Brussel.
Meer artikelen bekijken