Startpagina Economie

Vlaams-Brabant geeft educatieve landbouwbedrijven financiële coronacompensatie

De provincie Vlaams-Brabant geeft land- en tuinbouwbedrijven die in het kader van 'Boeren met Klasse' een forfaitair bedrag als compensatie voor het aantal bezoeken dat de afgelopen drie maanden als gevolg van de coronacrisis niet kon doorgaan. De subsidies aan deze bedrijven worden bovendien met 50% verhoogd.

Leestijd : 1 min

De forfaitaire vergoeding is bedoeld als compensatie voor de investeringen die de betrokken bedrijven deden om de afgelopen maanden bezoekers rond te leiden. Afhankelijk van het aantal bezoeken dat in dezelfde periode vorig jaar georganiseerd werd kunnen de betrokken bedrijven rekenen op een bedrag van 200 of 400 euro. Het Steunpunt Korte Keten ontwikkelt momenteel een draaiboek om educatieve activiteiten op de boerderij coronabestendig te organiseren van zodra dat weer mag.

Momenteel zijn er in Vlaams-Brabant 103 land- en tuinbouwbedrijven actief in het netwerk. Dat is een verdubbeling in vergelijking met 2010. Dit jaar traden negen nieuwe bezoekboerderijen toe tot het netwerk. Sinds de opstart van dit netwerk maakten in totaal al 225.000 kinderen en volwassenen op deze manier kennis met de boerenstiel. De lijst van bedrijven is terug te vinden in een overzichtskaart die de provincie jaarlijks update. De Groen-fractie in de Vlaams-Brabantse provincieraad heeft kritiek op de nieuwe regeling omdat het nieuwe reglement geen duidelijkheid schept over de voorwaarden waaraan projectaanvragen moeten voldoen.

"Uiteraard willen we de boeren steunen, maar dit reglement laat te veel deuren open om als gedeputeerde Sinterklaas te kunnen spelen in de landbouwsector", aldus provincieraadslid Noor Mousaid (Groen).

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken