Startpagina Economie

Jagers willen einde aan globaal jachtverbod

Jagersvereniging Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) ziet in de vestiging van een eerste roedel in Vlaanderen reden om het globale jachtverbod af te schaffen. Het liefst in zijn geheel, maar toch zeker in het militaire gebied waar de wolf niet komt. HVV roept daarom dringend aan alle betrokkenen op om te overleggen over nieuwe, duidelijke afspraken.

Leestijd : 1 min

Met de vestiging van een eerste roedel begint volgens HVV een nieuw hoofdstuk in het Vlaams wolvenverhaal. De jachtsector noemt de ontdekking van 4 welpen ‘een uniek feit’. Dat het wolvenpaar leeft in gebied waar jagers al jarenlang actief aan faunabeheer doen, is volgens de organisatie geen toeval. Juist door de jagers, leeft daar volgens HVV vandaag een bruisend wildbestand.

De organisatie wijst erop dat de jongen op 10 à 12 maanden het nest verlaten om op zoek te gaan naar een eigen territorium. Waar zullen de jongvolwassen dieren heentrekken, en heeft Vlaanderen nog voldoende onbezet terrein? Een tweede cruciaal ogenblik zal de confrontatie met het verkeer zijn, denkt de organisatie.

De jachtsector stelt zich volgens HVV op als een constructieve partner. Zowel in het begin van het wolvenverhaal, in 2018, als nu wil het lokaal meehelpen met de wetenschappelijke monitoring van de roedel –want jagers komen misschien wel het vaakst in contact met allerhande sporen van het dier. Daarom ook dat HVV naar eigen zeggen gevoelig is voor het maatschappelijke debat rond de toppredator, akte nam van het tijdelijke jachtverbod tot 30 juni, omdat jagers dieren alle kansen willen geven in de voortplantingstijd.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken