Startpagina Actueel

België vraagt Europees toezicht op illegale handel in bushmeat

België wil dat er een Europees systeem van toezicht komt dat de handel in bushmeat aan banden legt. Federaal minister van Leefmilieu en Duurzame ontwikkeling Marie Christine Marghem (MR) heeft dat op 23 juni bepleit tijdens een Europese ministerraad. Vijf andere landen zouden het Belgische initiatief steunen.

Leestijd : 1 min

Bushmeat is vlees dat afkomstig is van wilde dieren in (sub)tropische regenwouden. “De illegale handel in dat vlees bedreigt niet alleen het overleven van soorten die met uitsterven bedreigd zijn en hun ecosysteem, maar is ook een misdrijf tegen de mens”, zegt minister Marghem. Ze wijst erop dat de illegale exploitatie van wilde diersoorten de verspreiding van ziekteverwekkers in de hand kan werken.

Een studie van de FOD Volksgezondheid bracht in 2018 aan het licht dat elke maand 4 ton bushmeat langs Brussels Airport passeerde, via passagiers die afkomstig zijn uit Sub-Saharaans Afrika. Nu pleit ons land voor een analyse van de actie die daartegen ondernomen kan worden, een versterking van de gegevensuitwisseling op Europees niveau en een toezicht dat de illegale import van bushmeat moet voorkomen. Volgens minister Marghem krijgt het Belgische voorstel alvast de steun van Luxemburg, Oostenrijk, Litouwen, Spanje en Frankrijk.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken