Startpagina Economie

Limburgse land- en tuinbouwbedrijven doen een beroep op Waalse PWA'ers

Sinds februari 2018 heeft VDAB 278 aanvragen aan haar Waalse tegenhanger Forem bezorgd met de vraag om Waalse PWA'ers in de land- en tuinbouw in Vlaanderen te werk te stellen. Alle aanvragen komen tot nu uit Limburg. Dat heeft Vlaams minister van Werk en Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Jos Lantmeeters (NVA).

Leestijd : 1 min

In tegenstelling tot Wallonië bestaat bestaat het PWA-stelsel in Vlaanderen niet meer. Begin 2018 werd het vervangen door het stelsel wijk-werken waar de nadruk ligt op het activeren van werkzoekenden. In principe mogen Vlaamse gebruikers geen beroep doen op Waalse PWA'ers, met uitzondering van de land- en de tuinbouw. Dat is in een protocol vastgelegd. Volgens dit protocol kunnen Vlaamse gebruikers het PWA-stelsel gebruiken zoals dat van toepassing is in het Waalse gewest.

VDAB doet enkel een beroep op dit protocol indien er onvoldoende mensen vanuit Vlaanderen gevonden worden. Sinds de start van het protocol zijn er dus 278 aanvragen bezorgd. Voor de eerste helft van dit jaar gaat het om 51 aanvragen voor een 500-tal Waalse PWA'ers. Alle aanvragen kwamen van de provincie Limburg. VDAB heeft zelf geen zicht op hoeveel mensen er dan effectief aan de slag gaan. In april - tijdens de coronacrisis - is de toeleiding van Waalse PWA'ers naar Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven even stilgelegd. Minister Crevits heeft meteen haar Waalse collega Christie Morreale (PS) gecontacteerd. Intussen is de werking opnieuw opgestart.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken