Startpagina Akkerbouw

‘Maatschappij is qua voedsel te veel ontzorgd’

Het gecombineerde akkerbouw-loonbedrijf Evenhuis v.o.f. uit het normaliter door toeristen overstroomde Giethoorn (NL) werkt met het Dacom-programma. Daarmee worden bijna 200 percelen van de in totaal ongeveer 700 hectare grond exact in beeld gebracht. Via een app kan iedere medewerker van het bedrijf op ieder moment het hele bouwplan inkijken, evenals welke grondbewerking uitgevoerd is en welke bemesting en middelen gebruikt zijn. Evenhuis doet ook mee aan het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL).

Pieter Evenhuis (50) is de derde generatie op deze boerderij aan de Jan van Nassauweg in het Nederlandse Giethoorn, een zeer toeristisch dorp met water als wegen. Nu blijven de toeristenbootjes goeddeels leeg. De boer, hij ploegde voort.

"Opa Jan Pieter is hier net voor de oorlog in 1939 gekomen. Dit gebied hebben werklozen na de crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw ontgonnen." De vader van Pieter begon met loonwerk naast het akkerbouw bedrijf, gewoon met de machines die hij al tot zijn...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken