Startpagina Bedrijfsnieuws

Introductie van een nieuw graanfungicide bij Basf

Rekening houdend met de Covid19-maatregelen - er was zelfs eenrichtingsverkeer in het veld georganiseerd - kon BASF voor de vakpers eind juni een proefveldbezoek aan zijn platform in het Waalse Obaix (deelgemeente van Pont-à-Celles), laten doorgaan. Voor het eerst zijn ze hier neergestreken na jaren een demoplatform te hebben in Mignault.

Leestijd : 4 min

Voor de ziektebestrijding in granen vallen middelen op basis van de actieve stoffen chloorthalonil en propiconazool weg. “Eigenlijk praktisch gezien, veel middelen die in de T0 en de T1 in de ziektebestrijding worden ingezet”, vat Michiel Hubau, crop advisor BASF Vlaanderen, samen. Het gat dat hierdoor in het middelenaanbod valt, kan BASF naar volgend jaar toe opvullen met middelen op basis van de actieve stof mefentrifluconazool.

Revysol

Mefentrifluconazool is een actieve stof die heel moeilijk uitspreekbaar is, daarom gaf BASF het de handelsnaam ‘Revysol’ mee. Eigenlijk gebeurt hiermee hetzelfde als met Xemium enkele jaren terug.

Revysol is een triazool en daar gelooft BASF heel sterk in. Michiel Hubau legt ons uit waarom. “Een triazool is de basis van een ziektebestrijdingsschema in granen omdat het een curatief karakter heeft en een brede werking.” Een sterkte is de werking op septoria en op alle septoriastammen, benadrukt Michiel. Hiernaast is er een goede werking op gele en bruine roest, witziekte, … Belangrijk is te vermelden dat het werkt op ramularia in gerst en blad/netvlekken in tarwe. Michiel wijst op de heel lange duurwerking van het middel. Gemiddeld werkt het 1 week minder lang dan SDHI-middelen, dus zo een 4 à 5 weken. Al is de duurwerking natuurlijk altijd mede afhankelijk van de omstandigheden van het seizoen.

Revysol kan in de T1- of T2-bespuiting geplaatst worden. Veelal zal het in de T2 geadviseerd worden omwille van de duurwerking en het curatieve karakter. Nog een sterk punt is dat Revysol beter kan hechten op de ziekteschimmel.

Een eerste erkend handelsmiddel op basis van Revysol is Lenvyor. Dit is 100 g/l mefentrifluconazool en de laagst geadviseerde dosering. Maar het middel zal niet solo op de markt komen, altijd in pack. Michiel Hubau deelde mee dat er nog 3 oplossingen zullen komen, waarvan 2 kant-en-klare middelen.

Spuitschema’s

Om te weten hoe Revysol in spuitschema’s ingepast kan worden, had BASF op haar platform meerdere proefopzetten aanliggen. Spijtig voor de proef, maar een gevolg van het opmerkelijke seizoen, is dat door de droogte er een lage ziektedruk was. Ook stond het gewas heel dun door de schraalheid waarmee het geconfronteerd was.

In de tarwe lag er een T1-behandeling aan met Simveris en Flexity. In de T2 liggen dan combinaties aan met het nieuwe Revysol. Lenvyor met Priaxor EC is zo al een erkende oplossing en een combinatie van 3 actieve stoffen. Zoals eerder aangehaald komen er nog nieuwe handelsproducten bij. Deze lagen al aan in proef, maar nog niet erkend.

Ook in wintergerst lagen er combinaties aan met in de T1 Simveris en Flexity ingezet. In de T2 wordt dan een combinatie van Comet New 0,5 l/ha met 1 l/ha Lenvyor naar voor geschoven als sterke combinatie op ramularia. Hetzelfde kan ook gezegd worden van de combinatie Priaxor EC 1 l/ha met 1 l/ha Lenvyor.

Groeiregulatie

Groeiregulatie was ook een gewichtig onderwerp op het demoplatform, maar we zitten niet in een seizoen met veel legering. Alle proefobjecten stonden tijdens ons bezoek dan ook nog recht. Het proefopzet was om de sterkte van Medax Max vroeg toegepast te tonen. De adviesdosering om de tarwe recht te houden ligt hier op 0,4 kg/ha. Om zeker te zijn dat het gewas recht blijft, kan er in een vroege toepassing nog 0,5 l/ha Cycocel 75 aan toe gevoegd worden.

Op percelen waar zwaar bemest is en/of een legergevoelig ras staat kan Medax Max 0,4 kg/ha vroeg toegepast worden, aangevuld met een tweede toepassing met het vloeibare Medax Top aan 0,6 l/ha.

In tarwe geldt het advies om Medax Max vroeg in te zetten, in gerst is het advies omgekeerd en adviseert men om het laat in te zetten. Michiel Hubau legt uit dat het antwoord zit in de flexibiliteit in toepassing van Medax Max. Een adviesschema dat hij naar voren schoof in de wintergerst is om een eerste maal vroeg uw gerst te behandelen met 0,5 kg/ha Medax Max en later nog eens terug te komen met een licht hogere dosering van Medax Max, namelijk 0,75 kg/ha.

Onkruidbestrijding

Traditioneel legt BASF op zijn demoveld ook een onkruidbestrijdingsproef aan om het werkingsspectrum van herbiciden in voor-opkomst toepassingen op ingezaaide onkruiden te tonen en te vergelijken. Helaas zijn door de specifieke omstandigheden van het seizoen de ingezaaide onkruiden maar matig opgekomen. Bovendien kampte de proef met heel hevige aardappelopslag, niet van vorig teeltjaar, maar van 2 jaar terug. Heel moeilijke omstandigheden dus om veel vergaande conclusies te trekken.

Een sterke tandem bleek Frontier Elite 1,4 l/ha + Stomp Aqua 2,5 l/ha te zijn. Stomp Aqua uit hier zijn meerwaarde naar de bestrijding van zwarte nachtschade.

Voor de onkruidbestrijding in suikerbieten aan te pakken mag de combinatie Tanaris 1,5 l/ha met Frontier Elite 0,69 l/ha genoteerd worden. Inzet aan maximale dosis zorgt voor een goede nawerking.

Voor de onkruidbestrijding in aardappel- en groentenpercelen zorgt de combinatie van 1,5 l/ha Butisan S met 2,5 l/ha Stomp Aqua voor een zeer proper, bijna perfect resultaat. Wie op zoek is naar een compleet schema in de wortelen of erwten kan 2 l/ha Challenge met 2,5 l/ha Stomp Aqua en 0,2 l/ha Centium 360 CS toepassen.

Wie nood heeft aan een veilig schema, bijvoorbeeld bij de teelt van vroege aardappelen en er bijvoorbeeld nog met bonen wilt nakomen, kan 2 l/ha Proman inzetten toegevoegd met 2 l/ha Stomp Aqua, 3 l/ha Defi en 0,16 l/ha Centium 360 CS.

Tot slot werd nog bemerkt dat wie het herbicide Toki wil inzetten, zich best laat begeleiden door een specialist. Tevens werd nog gewezen op het stewardship voor bentazon bevattende producten en de aanbevelingen voor metazachloor bevattende herbiciden. Goede landbouwpraktijken toepassen zijn essentieel om deze oplossingen te behouden.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken